Image default

Fantasztikus Munkácsy-programokkal készülnek Békéscsabán

Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója alkalmából egész éves ünnepségsorozatot szervez a békéscsabai önkormányzat és a Munkácsy-negyed kulturális intézményei.

Varga Tamás alpolgármester elmondta, hogy tíz éve is nagyszabású programsorozattal emlékeztek meg a festőről. 2020-ban elkezdődött és várhatóan idén ősszel véget ér a Munkácsy-negyed kiépítése, megújult a Munkácsy Mihály Múzeum állandó Munkácsy-kiállítása; a múzeum két épületét összekötötték; felújították a Munkácsy-emlékházat; megújult és kibővült a jelenleg a Napsugár Bábszínháznak helyet adó Beliczey-kúria; a köztereket rehabilitálták, a hidakat felújították; köztéri alkotások díszítik a parkokat.

“Ma, ha valaki Békéscsabára jön, nem tud már úgy elmenni, hogy nem találkozott Munkácsy-örökségével” –

fogalmazott az alpolgármester.

Munkácsy-tortát is választanak

Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója elmondta, az intézményben február 7-én kezdődött az emlékév a Munkácsy carpaccio című kötet második kiadásának bemutatójával.

Február 13-án pedig zsűrizni fogják a Munkácsy-torta pályázatra érkező műveket, így választják ki a “negyed édességét”.

Február 20-án, Munkácsy születésnapján egy október végéig látogatható időszaki kiállítás nyílik, amely a Hazafias festészet a négyzeten – Munkácsy Mihály Honfoglalása címet viseli, és a festő Honfoglalás című alkotásának Szegedről érkező feles vázlatát és szénrajzát helyezi a középpontba. “Utóbbi még sosem járt Békéscsabán” – mondta Bácsmegi Gábor.

Az év során elkészül az állandó kiállításuk játékosabb, kibővített virtuális változata; és terveznek egy mesekönyvet is Munkácsy kalandos életéről. Év végén új évkönyv jelenik meg a múzeum gondozásában Munkácsy relikviáiról. A festő felesége, Cécile Papier férje halála után Békéscsabának adományozott egy egyedülálló tárgygyűjteményt, ezt az örökséget dolgozzák fel a könyvben.

Február 23-án mutatják be a Munkácsy, a festőfejedelem című musicalt a Békéscsabai Jókai Színházban. Seregi Zoltán igazgató elmondta, az eredeti történeten igazítottak kicsit, jobban kiemelik benne a békéscsabai gyökereket és nagyobb szerepet kap benne a festő magyarsághoz való viszonya. Kivetítve megjelennek a művei is – jegyezte meg.

A múzeummal együttműködve a festő tanulmányrajzairól készült fotókból rendeznek kiállítást a színház aulájában , ősszel pedig bemutatják Zalán Tibor drámáját, amely Munkácsy és Jókai Mór elképzelt találkozásáról szól – közölte Seregi Zoltán.

Rengeteg programmal készülnek

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház az őszi bábos drámaíró verseny témájában szeretné megjeleníteni Munkácsyt; júniusban Munkácsy-illúziók címmelm nyílik tárlat, amely “játékosan, optikai illúziók segítségével, a gyerekek nyelvén mutatja be a festményeket” – fejtette ki Lenkefi Zoltán igazgató.

Nyár elején felavatják az épület előtt Széri-Varga Géza Köpülő asszony szobrát, amely a negyedik, Munkácsyt idéző köztéri alkotás lesz a negyedben.

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója elmondta, hogy 30 programot szerveznek az év folyamán.

  • Február 16-án a Munkácsy korabeli Párizst idézik meg a Pezsgő Párizs elnevezésű kiállítással;
  • március 15-én az Egyesült Államokban élő Tóth Péter ad zongoraestet, amelyen Liszt-művek is elhangzanak.
  • Elindul a Munkácsy Akadémia, amelyen először, március 22-én a képhamisításról lesz szó.
  • Lesz egy “special art” sorozatuk, amely során a street art, a slam poetry, a hennafestés és a tetoválás nyelvén próbálják bemutatni Munkácsyt és korát.
  • A Munkácsy challange néven játékos feladatsort, valamint Aranyecset-ügy néven nyomozós játékot is hirdetnek, továbbá valamennyi ötödik osztályos helyi diákot az év folyamán vendégül látják a Munkácsy Emlékházban – tette hozzá.
  • A Kisnemesi Otthonok Országos Találkozóján a Munkácsy korabeli konyhaművészetre fognak fókuszálni.

 

Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, február 20-án indul a Korszakolvasó olvasási kihívásuk, a Munkácsy-kvízjátékuk és akkor folytatják a városismereti sétákat Lieb Mihály útján-nyomán címmel. Emellett grafikus szakos hallgatókkal közösen tervezik egy képregény kiadását, amellyel kifejezetten a középiskolás korosztályhoz szeretnék közelebb vinni a festőt. Szeptemberben pedig általános iskolásoknak szerveznek vetélkedőt – közölte.

Munkácsy Mihály 1844. február 20-án szültetett, gyermekéveit Békéscsabán töltötte nagybátyja kúriájában, itt döntött úgy, hogy festőművész lesz. Párizsból is többször hazalátogatott Békéscsabára.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Érik a magyar körte, október végéig szüretelik

nyugdijaspeti

Olyan akciót hirdetett a Lidl, hogy mi is meglepődtünk

nyugdijaspeti

Így búcsúzott el Csomós Maritól a Radnóti Színház

nyugdijaspeti