Image default

Nem fog drágulni idén a karácsonyi hal ára – ennyibe fog kerülni

Nem fog drágulni idén a karácsonyi hal ára. A döntést a takarmányárak és az energiaköltségek csökkenése indokolja, de a szállítás sem kerül többe idén, mint egy évvel ezelőtt. 

A korábbi évektől eltérően idén nem fog drágulni karácsonykor a hal: a halgazdaságok a tavalyi áron fogják adni. – szúrta ki a hírt a Halazin horgászati szaklap. 

A döntést a takarmányárak és az energiaköltségek csökkenése indokolja, de a szállítás sem kerül többe idén, mint egy évvel ezelőtt.

A halászati szakmaközi szervezet szerint

csak a kereskedőkön múlik, drágábban lesz-e a hal

– közölte az Agrárszektor.

November végéig tart az őszi lehalászás a hazai halgazdaságokban. A téli szezonban legnagyobb a kereslet a halakra, és a termelők azt remélik, idén a korábbi éveknél nagyobb forgalmuk lesz, mert nem emeltek árakat – hangzott el az RTL Híradóban.

Drasztikusan csökkentek a takarmányárak a tavalyi évhez képest, normalizálódtak az energiaköltségek. Csak a bérköltség növekedett a tavalyi évhez képest, de a másik kettő kompenzálja ezt

– emelte ki Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

Mennyibe kerülhet a hal idén karácsonykor?

Az élő ponty kilója tehát idén is 2000 forint körül alakul majd, a harcsát kilónként 4000 forintért adhatják. Filézve természetesen mindkettő drágább lesz.


A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) a következő hetekben levelet fog írni a kereskedőknek, hogy a termelői árakhoz hasonlóan a piacokon se legyen áremelés.

Az nem járja, hogy azt az árrés-csökkenést, amit mi a fogyasztóknak szántunk, a kereskedelem lefölözni

– emelte ki Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője.

A szakmai szervezet szerint az árakkal lehet a leginkább ösztönözni a halfogyasztást Magyarországon. Ez ugyanis még mindig elmarad az uniós átlagtól, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) 2021-es adatai alapján a magyarok fejenként mindössze 6,5 kilogramm halat esznek évente.

Télen a legnagyobb a kereslet a halra, a szakmabeliek azt remélik, hogy a tavalyihoz képest változatlan árak miatt idén több fog fogyni majd.

(Forrás: Agrárszektor, Fotó: Dallos István/ HVG)

Halazin – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Ezt a hat művészt díjazta idén a Budapesti Operettszínház

nyugdijaspeti

Így tér vissza a képernyőre Korda György és Balázs Klári

nyugdijaspeti

A nagypapa azért vett okostelefont, hogy a külföldön élő egyetlen unokájával lássák egymást

nyugdijaspeti