Image default

Magyar hadinapló nyert a formatervezés “Oscar-díjának” tartott berlini pályázaton

Budapest után Berlinben is díjat nyert a “Hej Fiúk, az élet mégiscsak szép” címmel megjelent hadinapló. A világ legprominensebb tervezői megmérettetésének tartott Red Dot Design Award: Brands & Communication Design 2023-as pályázatán a kötetnek Best of the Best díjat ítéltek. Az impozáns, 676 oldalas hadinapló korábban a Magyar Könyvtervezés 2022 díj kategóriagyőzteseként hívta fel magára a figyelmet.

A Red Dot Award díját november 3-án Berlinben vehette át a könyv kiadója és projektvezetője, a naplóbejegyzéseket író ezredes dédunokája, Katona András építész. Továbbá Orbán Péter tervezőgrafikus, aki kollégájával, Nagy Dániellel kézműves igényességgel alakította ki a kiemelkedő esztétikai élményt nyújtó könyvtárgyat. A hadinapló szerkesztése és kutatása Nagy Balázs Albert történész munkáját dicséri.

Miről szól a hadinapló?

Vitéz Lakatos Ferenc ezredes a legmagasabb rendfokozatú tiszt, akinek napról-napra vezetett tiszti hadinaplója fennmaradt Budapest ostromáról. A könyv tartalma azonban messze túlterjed az 1944-1945-ös eseményeken.

Első feljegyzései 1915-ből, zászlós korából származnak, epizódokat örökített meg a két világháború közötti időszakban is. Majd a hadifogság kalandjaiba és a szocializmus évtizedeibe pillanthat az olvasó.

Egy hazáját rajongásig szerető katonatisztet ismerhetünk meg, aki megjárta a lövészárkok csatazajos világát.

Volt bátorsága és tetemre hívta Hitlert, megjárta az erdélyi hadjáratot és a budai ostrom hadosztály-parancsnokaként megtagadta a német kitörési parancsot.

vitéz Lakatos Ferenc

A két világháborút megjárt veterán kanyargós életútját, a Monarchia Vaskoronarenddel kitüntetett tisztjéből idős korára termelőszövetkezeti írnokká lett hős sorsát a kötet számos eszközzel érzékelteti. A terjedelmes szövegkorpuszt mintegy száz még ismeretlen, egykorú fénykép illusztrálja, továbbá térképek, organogramok és széljegyzetek, amelyek mind az olvasó tájékoztatását szolgálják.

A hadinapló jelenleg magánkiadásban érhető el EZEN a weboldalon.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Nicolas Cage már nyugdíjba vonulna

nyugdijaspeti

Meghalt Donald Sutherland

nyugdijaspeti

Ma lenne 66 éves Bubik István

nyugdijaspeti