Image default

Több hó lesz Európában ezen a télen? Így befolyásolhatja az El Niño az időjárásunkat

Júliusban a Meteorológiai Világszervezet (WMO) hivatalosan is megerősítette az El Niño időjárási jelenség visszatérését. Az ember okozta szén-dioxid-kibocsátásból eredő globális felmelegedés mellett a szakértők szerint ez “dupla csapás” a szélsőséges időjárás és a rekordhőmérséklet szempontjából – számolt be az Euronews.

Most a Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA) közölte, hogy 95 százalékos esély van arra, hogy a mérsékelt vagy erős szezon 2024 februárjáig folytatódik. És ennek az időjárási eseménynek a legnagyobb hatásait valószínűleg csak jövőre fogjuk látni.

Befolyásolja-e az El Niño Európa időjárását ezen a télen?

Az El Niño-események általában 9 és 12 hónap között tartanak, de akár évekig is fennmaradhatnak, és november és január között érik el csúcspontjukat. A jelenlegi esemény várhatóan 2024-ig folytatódik, és a szakértők szerint a következő hónapokban erősödni fog, és jövő tavasszal ér véget.

A világ időjárási rendszereinek bonyolultsága miatt azonban

nehéz megjósolni, hogy az El Niño hogyan befolyásolja majd Európa időjárását az év további részében.

Az, hogy miként változtatja meg az esőzést, a szelet, a hőmérsékletet és más éghajlati mintákat, attól függően is változhat, hogy a kontinens mely pontján tartózkodunk.

“Az El Niño-évek általában a tél enyhe, csapadékos és nyugatias kezdetével (november-december) és hidegebb, szárazabb télvéggel (január-március) járnak Észak-Európa nagy részén” – mondja Adam Scaife professzor, az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatalának hosszú távú előrejelzésekért felelős vezetője.

Dél-Európában összességében csapadékosabb körülményeket hozhat.

“Ehelyett az El Niño csak eltolja a valószínűséget az ilyen kimenetel javára”.

Megjegyzi azt is, hogy a legerősebb események során – mint amilyen a mostani is – gyakran egy kissé eltérő mintázat figyelhető meg.

A lényeg az, hogy éghajlatunk tele van meglepetésekkel. Soha nem kapjuk pontosan azt, amire számítunk, és az El Niño csak egy az európai időjárást befolyásoló számos hatás közül.

“A trópusi esőzések bolygóméretű hullámokat indítanak el, amelyek télen Európát is érintik. Ezek a trópusi Atlanti-óceánból, valamint a csendes-óceániból is eredhetnek” – mondja Scaife professzor.

Mi történhet 2024-ben?

Az El Niño kezdetének hatásai általában néhány hónapos késéssel jelentkeznek.

“Érdekes késleltetett hatások vannak például Kínában, ahol egy nagy El Nino után heves nyári monszun esőzésekre és áradásokra számíthatunk” – magyarázza Scaife professzor.

A jövő évben a “szokásosnál melegebb” hőmérsékletre is nagyobb az esély.

Legutóbb 2016-ban volt erős El Niño, amikor a világon a valaha mért legmelegebb év volt. A globális felmelegedés miatt emelkedő hőmérséklettel kombinálva a meteorológusok úgy vélik, hogy ha a feltételek összhangban vannak, akkor 2024 lehet a rekordmeleg év. Félő, hogy ez átlépheti a kulcsfontosságú 1,5 Celsius-fokos felmelegedési küszöbértéket.

A jelenlegi El Niño egy ritka, “háromszoros” La Niña időszakot követ, amely közel három évig tartott és márciusban ért véget. Mindkettő képes szélsőséges időjárási eseményeket okozni, az elmúlt években világszerte súlyos aszályok voltak tapasztalhatók a szokatlanul hosszú La Niña idején.

Túl azon, hogy ez az El Niño valószínűleg nagy esemény lesz, és hogy minden eddiginél melegebb éghajlaton fog bekövetkezni, példátlan hatásokra számíthatunk.

Euronews – Nyugdíjasbarát

 

 

hírek ebből a rovatból

Érdekes legendák és valós történetek a New York kávéház történelmi falai közül

nyugdijaspeti

Minden idők második legnagyobb lottónyereménye a tét szombaton

nyugdijaspeti

Fantasztikusan néz ki belülről az ország legszebb fényvillamosa

nyugdijaspeti