Image default

„Nótás kedvű fakanál” – Egyedülálló szakácskönyv a Dankó Rádió közösségétől

A magyar gasztronómia kincseit és a közösség erejét ünnepli a Dankó Rádió új szakácskönyve, „Nótás kedvű fakanál” címmel. A kötet a rádió hallgatóinak, művészeinek és műsorvezetőinek kedvenc receptjeit gyűjti össze, célja pedig a hagyományok megőrzése és továbbadása. A könyv bemutatóján a rádió vezetői és közreműködői ismertették a kiadvány jelentőségét.

A Nótás kedvű fakanál című szakácskönyv példányai a kötet bemutatóján a Médiaszolgáltatás-Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székházában 2024. december 5-én. A könyvet a Dankó Rádió hallgatói, művészei és műsorvezetői receptjeiből állították össze. MTI/Lakatos Péter

A közösségi gasztronómia ereje

„Meggyőződésem, hogy ez az ötven nagyszerű recept erősíti összetartozásunkat, közvetlenebbé teszi kapcsolatunkat a Dankó családban” – mondta Eredics Gábor, a Dankó Rádió csatornaigazgatója, aki egyben az idén 50 éves Vujicsics együttes vezetője. A kötet húsz hallgató, tíz műsorvezető és húsz neves művész receptjeit vonultatja fel, bemutatva Magyarország különböző régióinak, valamint a Délvidék, Felvidék és Erdély ízeit.

Eredics Gábor, a Dankó Rádió csatornaigazgatója, az idén 50 éves Vujicsics együttes vezetője beszédet mond a Nótás kedvű fakanál című szakácskönyv bemutatóján a Médiaszolgáltatás-Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székházában 2024. december 5-én. A könyvet a Dankó Rádió hallgatói, művészei és műsorvezetői receptjeiből állították össze. MTI/Lakatos Péter

Eredics Gábor hangsúlyozta: „Hisszük és valljuk, hogy a családi asztal és a mellette felhangzó ének olyan hagyomány, amely generációkat köt össze, és értéket teremt a jövő számára. A mély gyökerű fák nőnek magasra.”

Neves művészek receptjei és történeteik

A könyvben számos ismert művész receptje található, többek között Sárik Péter, Dancs Annamari, Novák Péter, Oszvald Marika, Roby Lakatos, Miklósa Erika és Pál István Szalonna ételei. A receptek mögött személyes történetek is megbújnak, melyek közelebb hozzák az olvasóhoz az alkotókat és gasztronómiai hagyományaikat.

A Dankó Rádió műsorvezetői közül például Juhász Katalin, Popovics László és Czikora István László is megosztották kedvenc receptjeiket. Az ételeket ínycsiklandozó fotók kísérik, melyeket Görbe Pál készített.

Történetek a receptek mögött

A bemutató keretében egy kerekasztal-beszélgetés is helyet kapott, ahol a résztvevők megosztották személyes emlékeiket a receptekről. Hűvösvölgyi Ildikó színművész például a „Kálvinista mennyország” nevű túrós receptjét mutatta be, amely felvidéki gyökereit idézi. Hatvani Kiss Gyöngyi a „Sajnos jó kacsa” nevű étel történetét osztotta meg, míg Nádas György humorista a „Pulykamellfilé gombaábrándokkal” receptjét mesélte el, amely egy baráti főzés emlékét őrzi.

Egy különleges esemény

A könyvbemutató ünnepi hangulatát Kállay Bori, Tordai Zoltán és zenekara, valamint Bokor János fellépése tette teljessé. Az eseményen részt vettek a Dankó Rádió hallgatói, művészei, műsorvezetői és a közmédia képviselői.

A „Nótás kedvű fakanál” nem csupán egy szakácskönyv, hanem a Dankó Rádió közösségének ünnepe is, amely méltón őrzi és továbbadja a magyar gasztronómia és közösségi hagyományok értékeit.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Meglepő módon neveli a jácintjait Karikó Katalin

nyugdijaspeti

Végre egy jó hír: Újabb 5%-os nyugdíjemelés jöhet soron kívül nyáron

nyugdijaspeti

Végre ez is eljött! Lebontják a Munkásőrség főhadiszállását

nyugdijaspeti