Image default

Elhunyt Dózsa László

Elhunyt Dózsa László színész, az Újpest Színház korábbi művészeti vezetője és főrendezője, Újpestért díjas, Budapest díszpolgára – tájékoztatott róla Újpest polgármestere, Déri Tibor a Facebook-oldalán.

Dózsa László 1942. október 13-án született, előbb postai segédmunkás volt, majd jelentkezett a Rózsahegyi Kálmán és felesége vezette színiiskolába. Artista családban született Budapesten. Édesanyja a népligeti Műszínkör artistája volt.

Nagyon korán kapcsolatba került a színjátszással; háromévesen már ő is fellépett. A Népligetben éltek, amíg az ottani komédiás telepet a Rákosi-korszakban fel nem számolták. 1952-ben a családot egy bérházba telepítették, ahol házmesteri feladatokat láttak el.

A Színiakadémia elvégzése után több színházban is játszott: a debreceni Csokonai Nemzeti Színház (1967–1970), a Madách Színház (1970–1980 illetve 1991-től), a Népszínház (1980–1983), a Nemzeti Színház (1983–1991) tagjaként. 1991-től újra a Madách Színházban játszott. Számos televíziós sorozatban, játékfilmekben, valamint szinkronszínészként is szerepelt.

Dózsa Lászlót Újpest Önkormányzata saját halottjának tekinti.

Nyugdíjasbarát

 

hírek ebből a rovatból

Hogyan előzzük meg a derékfájást?

nyugdijaspeti

Először látható ez a csodás Mányoki-festmény

nyugdijaspeti

Januárban egy kis nyugdíjemelés, februárban pedig jön a 13 havi

nyugdijaspeti