Image default

135 éve ezen a napon lett öngyilkos Sissi egyetlen fia

Napra pontosan 135 éve, 1889. január 30-án lett öngyilkos Rudolf trónörökös, I. Ferenc József és Erzsébet királyné, azaz Sissi fia. 

Viharos életet élt

Rudolf 1858. augusztus 21-én látta meg a napvilágot Laxenburgban, I. Ferenc József császár és Erzsébet egyetlen fiaként. Fiatal korában álnéven jelentette meg írásait, élesen támadta a papságot és az arisztokráciát.

1881-ben nősül meg, felesége II. Lipót belga király lánya, Stefánia hercegnő lett.

A trónörökös nem élt mintaéletet. Számos szeretőt tartott, kicsapongó életmódja miatt számos pletyka terjedt róla. Az egyik ilyen szerint törvénytelen gyermeke is született. Még a felesége is úgy érezte,

Rudolf lenézi a nőket és nem tartja a férfiakkal egyenrangúnak őket.

Meddővé tette Rudolf a feleségét

1886-ban megbetegedett, az utólagos feltételezések szerint gonorrhoea-t, vagy ahogyan a köznyelv ismeri, trippert, súlyos nemibetegséget kapott. A fertőzést tovább adta feleségének, aki ettől meddővé vált, így Rudolfnak kés Stefániának nem született fia. Nem sokkal később teljesen elhidegültek egymástól, a trónörökös pedig prostituáltakkal múlatta az időt.

1889. január 31-én a mayerlingi vadászkastélyban holtan találták éppen aktuális szeretőjével, Maria von Vetsera bárónővel együtt. Számos elképzelés merült fel Rudolf halálával kapcsolatban. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a nővel együtt közös öngyilkosságot követtek el.

Úgy tudni, Rudolf előbb fejbe lőtte szeretőjét, majd egy tükör segítségével magával is végzett.

Viharos életmódja, politikai gondolkodása miatt azonban rendre felröppentek olyan pletykák, amelyek megkérdőjelezték az öngyilkosságát. Léteznek olyan teóriák is, melyek politikai gyilkosságról szólnak. Hazánkban Rudolf emlékét egy egész alakos szobor őrzi a Városligetben.

Nyugdíjasbarát, fotók: Wikipedia

hírek ebből a rovatból

Sír a telefon – 86 éves lenne Koós János

nyugdijaspeti

30 év szolgálat után így vonult nyugdíjaba a tatabányai mentős

nyugdijaspeti

A nagypapa azért vett okostelefont, hogy a külföldön élő egyetlen unokájával lássák egymást

nyugdijaspeti