Image default

Sorra dőltek meg az időjárási rekordok a hétvégén

Szombaton egy hullámzó frontrendszer és egy mediterrán ciklon határozta meg hazánk időjárását. Utóbbi hatására napközben melegebb légtömegek érkeztek az ország déli, illetve keleti részére Ennek hatására Csongrád-Csanád és Békés vármegyékben több helyen 17 fok körül alakult a csúcshőmérséklet.

A szinte már kora tavaszias időben Békéscsaba repülőtéren meg is dőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja. Ott a legmelegebb órákban 18 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. A korábbi csúcstartó érték 17,4 fok volt, amelyet 1959-ben,  szintén Békéscsabán mértek.

Megdőlt a fővárosi szélrekord vasárnap hajnalban

A főváros környékén viharossá fokozódott szélben a János-hegyen óránkénti 82,8 kilométeres széllökést mértek. Szombat estére a mediterrán ciklon hidegfrontja is átvonult az ország felett, mögötte többfelé megerősödött, helyenként viharossá fokozódott a nyugati, északnyugati szél.

A korábbi, erre a napra vonatkozó szélrekordot Lágymányoson rögzítették 2012-ben, akkor óránkénti 76,3 kilométeres széllökést mértek a műszerek.

Az országos szélrekord

Rekorddöntés utoljára november 15-én történt, akkor a napi legnagyobb széllökés országos és fővárosi rekordja került fel a listára. A főváros környékén viharossá fokozódott a szél: Budapest János-hegy állomáson 30,9 m/s-ot, azaz 111 km/h-t mértek.

A fővárosban pedig ezen a napon a korábbi rekordot 1988-ban regisztrálták kollégáik, akkor 24 m/s-os (86,4 km/h-s) volt a maximális széllökés Budapest Örsöd állomáson.

Moszkvában a hórekord dőlt meg

Moszkvában a hótakaró vastagsága elérte a 36 centimétert, ami rekordnak számít a 145 éve tartó orosz meteorológiai megfigyelések történetében. “A rekord megdőlt, méghozzá nagyon jelentős mértékben. Most a hótakaró magassága 36 centiméter, míg a korábbi rekord 30 centiméter volt” -Ezt az Oroszországi Hidrometeorológiai Központ tudományos vezetője mondta, hozzátéve, hogy az eddigi rekordot 1952-ben mérték.

Az orosz főváros négy repülőterén 73 járatot töröltek vagy tartottak vissza a hóesés miatt. A közúti közlekedésben fennakadások keletkeztek, a hatóságok arra kérték az autósokat, hogy inkább a közösségi közlekedést vegyék igénybe.

MTI – met.huNyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Ilyen gyönyörű lesz a megújult Citadella

nyugdijaspeti

A 70 esztendős Szűcs Judith nem erőlteti, de már szeretne nagymama lenni

nyugdijaspeti

A hálapénz a múlté! Aki adja, azt is büntetik

nyugdijaspeti