Image default

Szegeden is lesz Munkácsy kiállítás!

Idén sem maradunk Munkácsy kiállítás nélkül. Tavaly újabb Munkácsy Mihály-festménnyel bővült Pákh Imre magyar-amerikai műgyűjtő gyűjteménye. A képet először Székesfehérváron láthatta a nagyközönség, most pedig Szegeden.

Fenruárban számoltunk be, hogy idén ősszel véget ér a Munkácsy-negyed kiépítése, megújult a Munkácsy Mihály Múzeum állandó Munkácsy-kiállítása; a múzeum két épületét összekötötték; felújították a Munkácsy-emlékházat; megújult és kibővült a jelenleg a Napsugár Bábszínháznak helyet adó Beliczey-kúria; a köztereket rehabilitálták, a hidakat felújították; köztéri alkotások díszítik a parkokat.

Munkácsy Mihály több mint nyolcvan alkotását mutatják be a szegedi Móra Ferenc Múzeum új képzőművészeti kiállításán. A kiállítás június 22-től látható, jelentette be Fogas Ottó igazgató.

Már hagyomány, hogy a Múzeumok éjszakáját az intézmény országos vagy akár nemzetközi érdeklődésre számot tartó kiállítással köszönti. Ez elmúlt években ezek jellemzően régészeti tárlatok voltak, idén azonban képzőművészeti kiállítást rendeznek, a 180 éve született Munkácsy Mihály festményét, grafikáját, rajzát mutatják be.

A tárlat gerincét Pákh Imre tulajdonában álló képek adják, melyekkel mivel magángyűjteményben találhatók jóval ritkában találkozhat a közönség, mint a közgyűjteményekben őrzött művekkel – közölte a muzeológus.

Újabb Munkácsy festmény került magyar kézbe, itt nézheted meg Te is

A november közepéig látogatható kiállításon szerepelnek majd a Móra-múzeum saját tulajdonú Munkácsy-festményei is, így a Honfoglalás szín- és szénvázlata, valamint a Felszolgálólány című kép is.

Tiszai Rebeka restaurátor elmondta, Munkácsy Mihály 1876-ban festette a képet, amely 1900-ban szerepelt a Nemzeti szalon téli tárlatán. A műtárgy ezt követően egy magángyűjteményből került a múzeumba Tömörkény István igazgatósága idején.

Bár vázlatról van szó a festő rendkívül finoman ábrázolja a fiatal lány arcvonásait. A kép fatáblára készült, amely rendkívül érzékeny a levegő páratartalmára. A műtárgyat gondosan kell kezelni, mert a nedvességet magába szívó fatábla megvetemedhet és repedések keletkezhetnek rajta – tudatta a szakember.

A Móra-múzeum legutóbb 2012-ben rendezett Munkácsy-kiállítást, melyet akkor csaknem 50 ezren láttak.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

76 éves, de úgy néz ki, mintha 50 lenne – ez a titka

nyugdijaspeti

Demencia-akciótervet terjesztenek a kormány elé

nyugdijaspeti

Ha csütörtökig regisztrálsz, karácsony előtt megérkezik a Gondosóra!

nyugdijaspeti