Image default

Újabb Munkácsy festmény került magyar kézbe, itt nézheted meg Te is

Újabb Munkácsy Mihály-festménnyel bővült Pákh Imre magyar-amerikai műgyűjtő gyűjteménye, a képet először Székesfehérváron láthatja a nagyközönség. Ezt Fásy Ádám, a Munkácsy Alapítvány elnöke jelentette be a Szent István Király Múzeumban.

Munkácsy Mihály Szerelmi dal című festménye a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban tartott sajtótájékoztatón 2023. december 8-án. Az alkotást, melyet először Székesfehérváron láthat a nagyközönség Pákh Imre műgyűjtő vásárolta meg a közelmúltban. MTI/Bodnár Boglárka

Fásy Ádám elmondta, hogy a Szerelmi dal című festménnyel tovább gyarapodott a csaknem 30 milliárd forint értékű gyűjtemény, amelyet Pákh Imre az évtizedek alatt hozott létre. Arról nem tett említést, hogy hol és mekkora összegért vásárolta a műgyűjtő az alkotást.

Emlékeztetett arra, hogy az alapítványt 2005-ben hívták életre, Székesfehérvár a 47. állomása a kiállítás-sorozatnak. Úgy vélte, ez a tizennyolc év is bizonyította, hogy ha “odaviszik a kultúrát az emberek közelébe, akkor arra odafigyelnek, mert szeretik a művészetet és szeretik Munkácsyt”.

Csodálatos Munkácsy képek érkeztek Székesfehérvárra

Jelezte, hogy éppen a Szent István Király Múzeumban köszönthették a kiállítás-sorozat ötmilliomodik látogatóját, ami szintén jelzi a “festőgéniusz” népszerűségét.

Szerelmi dal és a Ballada

Pokrovenszki Krisztián, a múzeum főigazgatója megjegyezte, hogy Pákh Imre gyűjteményének legelső darabja, a szintén 1888-ban festett Ballada című festmény mellé került a most frissen megvásárolt alkotás.

Ballada

Mint mondta, közös a két festményben, hogy mindkettő középpontjában egy női alak látható nagypolgári környezetben, hangszerrel a kezében.

A Szerelmi dal című mű megegyezik a sorozat többi darabjával, különösen az 1888-ban készült Ballada ismert változataival. Mindegyiken egy mandolinon játszó fiatal nő látható, ezúttal egy fiatalabb férfi társaságában, akit szokatlanul közelről ábrázolt a festő, amint a távolba tekintő, álmodozva dalolgató nőt hallgatja. A két alak közeli kivágása a sorozat többi darabjától eltérő, intimebb, egyben érzelmi feszültséggel teli hangulatot kölcsönöz a képnek.

Szerelmi dal – MTI/Bodnár Boglárka

Munkácsy Mihály az 1880-as évek második felében, leginkább 1886 és 1888 között festette kosztümös zsánerjelentekből álló képsorozatát. Ezeknek jellegzetességei közé tartozik, hogy a női alakok lírai jelenetek főszereplőiként, hímzőráma fölé hajolva, vagy valamilyen hangszeren játszva, valamennyi képen azonos környezetben jelennek meg.

A Munkácsy Székesfehérváron – Válogatás Pákh Imre magángyűjteményéből című kiállítás 2024. január 14-ig látogatható a Szent István Király Múzeum Rendház épületében. Hétfőtől vasárnapig 9 és 19 óra között van nyitva. A jegyárakról és további részletekről a Szent István Király Múzeum honlapján tájékozódhatnak.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Amerikai versenyről a magyar selyemfűméz hozta el az aranyérmet

nyugdijaspeti

Két legendás villamost újítanak fel

nyugdijaspeti

Elment Benedek Miklós

nyugdijaspeti