Image default

Ebben az országban 1800 milliárddal emelik a nyugdíjak alapját, de mégis kevés nekik

Szingapúr 7 milliárd szingapúri dollár (1800 milliárd forint) összegű nyugdíjalap-emelést fog végrehajtani az 50 év felettieknek. Így próbálják enyhíteni az infláció okozta megnövekedett megélhetési költségeket – írta meg a Bloomberg a szingapúri miniszterelnököt idézve.

Az úgynevezett Majulah-csomag az 50-es és 60-as éveik elején járó “fiatal időseket” fogja segíteni, különösen az alacsonyabb jövedelemmel és kisebb vagyonnal rendelkezőket – mondta Lee a vasárnapi nemzeti ünnepi beszédében. Mintegy 1,4 millió szingapúri jogosult lesz a támogatásra – tette hozzá Lee Hsien Loong miniszterelnök.

A csomag három összetevőből áll

“Keress és spórolj bónusz”

Az alacsonyabb és közepes jövedelmű munkavállalók évi 1 000 szingapúri dollárig (259.000 Ft) terjedő központi nyugdíjalap-bónuszt kapnak.

Nyugdíj-megtakarítási bónusz

A polgárok egyszeri, legfeljebb 1 500 S$ (388 000 Ft) összegű CPF-támogatást kapnak, ha még nem érték el az alapnyugdíj összegét. A CPF-et pár sorral lejjebb mutatjuk be.

MediSave egészségügyi bónusz

A jogosultak egyszeri, akár 1 000 S$ (259 000 Ft) összegű kifizetést kapnak orvosi kiadásokra és biztosítási díjakra.

 

Mi az a CPF?

A szingapúri szociális rendszer főként a Central Provident Fund (CPF) nevű, a hagyományos társadalombiztosítóktól némiképp eltérő funkciókat is ellátó állami intézményen nyugszik. A tagság minden szingapúri állampolgárnak kötelező, és a jövedelem egy bizonyos hányadát a CPF által kezelt egyéni számlákra kell továbbítani. 2023-ban a teljes munkavállalói hozzájárulás mértéke 17%, a munkáltatói pedig 20%.

Szingapúrban magasabb összeget kell fizetni, mint Magyarországon

Mi a helyzet Magyarországon?

Ezzel szemben Magyarországon a nyugdíj mellett végzett munka mentesül a járulékfizetési kötelezettség alól, vagyis a kapott fizetés után nem kell adózni. Nem kell például TB-t vagy szociális hozzájárulási adót fizetni, cserébe viszont a nyugdíj melletti munkavégzés nem jogosít nyugdíjnövelésre sem. A munkáltatónak mindössze 15 % személyi jövedelem adót kell fizetni a nyugdíjas munkavállók után.

Mennyiből lehet megélni Szingapúrban?

Ha egy kis, egyszobást garzont bérelnénk, a városközpontban, az havi 1.120.000 Ft-nál kezdődik, a külvárosban ezt már 800.000-ért is megkapjuk. Ha viszont venni szeretnénk egy 45 nm-es szoba-konyhás lakást, az több, mint 310 millió forint, a hétmilliós négyzetméterárral számolva.

A megélhetés sem olcsó. Egy kg csirkemell 3-5.000 Ft között van, a paradicsom kilója 1.500-2.000 Ft, a tej 1.000-1.500 Ft, a kenyér pedig 2-3.000 Ft között kapható. Egy kg túró valami okból kifolyólag 5.000-12.000 forintos aranyáron kapható.

Persze azonnal felmerül a kérdés, hogy ez drága, de a fizetés is jóval több. Utánanéztünk ennek is. Az átlagfizetés a kormányzat szerint Szingapúrban 1.600.000 forint, azonban a lakosság legnagyobb része 480.000 Ft-nak megfelelő összeget keres. A nyugdíja pedig mindenkinek annyi, amennyit a nyugdíj-számlákra összegyűjtett élete során…

A Nyugdíjasbarát további nyugdíjakkal kapcsolatos híreit ITT találhatóak.

Bloomberg nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Itt a fűtési szezon, ez a szerkezet életet menthet

nyugdijaspeti

Szuper ajándék karácsonyra – megjelent az Esőzzétek drága terhét – Advent Sík Sándorral című kötet

nyugdijaspeti

Horváth Ilona még vendégségbe is főzni ment

nyugdijaspeti