Image default

Nem lesz tojáshiány húsvétkor, de az árakra oda kell figyelni – mutajuk a tippet

Bőséges lesz a tojáskínálat a boltokban húsvétkor, de az árakban nagy különbségek lehetnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) körképe szerint.

Húsvét előtt csaknem 70 féle különböző csomagolású és méretű tojás közül választhatnak a fogyasztók. A nagy árkülönbségeket éppen a széles választék, valamint a nagyforgalmú üzletekre vonatkozó árképzési szabályok okozzák. Ezt az MTI-nek küldött összefoglalójukban jelezték

A szakmai szervezetek szerint, ha a takarmánypiac és az energiaszektor továbbra is viszonylag nyugodt marad, az állami beavatkozások megmaradnak, valamint a forint sem gyengül jelentősen,

akkor a tojás fogyasztói árában sem kell komoly emelkedésre számítani idén.

A külföldi tojás problémát okozhat

Kiemelték ugyanakkor, hogy a termelőket jelentős kihívás elé állítja az EU-ba nyomott áron érkező import, amelynek mértéke 2021-hez képest csaknem nyolcszorosára emelkedett, ráadásul a héjas tojás mellett már a feldolgozott tojásipari termékek is megjelentek.

Felidézték, hogy a kormány nemzeti hatáskörben betiltotta ugyan az ukrán tojás- és baromfihúsimportot, de

a más tagállamokba érkező nagy mennyiségű ukrán tojás így is jelentős piaci zavart okoz, amelynek megoldásához egységes európai intézkedésre lenne szükség.

A hazai tojástermelés a teljes belső fogyasztás mintegy nyolcvan százalékát képes kielégíteni, ezért a csúcsidőszakokban mindenképp behozatalra szorul az ország. Ugyanakkor a fogyasztók és a termelők szempontjából sem mindegy, hogy az import tojás honnan érkezik – hangsúlyozták.

Válaszd a hazait!

A hazai tojástermelésre szigorú élelmiszerbiztonsági, nyomonkövethetőségi, minőségi, állategészségügyi és állatjóléti előírások vonatkoznak. A harmadik országokból érkező import esetében az unióban betiltott gyógyszerek, takarmányösszetevők, valamint technológiák alkalmazásával, ellenőrizetlen körülmények között termelhetik meg az árut.

Magyarországon átlagosan 242 darab az egy főre jutó tojásfogyasztás évente, ami messze elmarad az 1990-es 389 darabtól, bár kis növekedést jelent a 2010-es években tapasztalt mélyrepüléshez képest. A helyzeten javíthat az idén is folytatódó tojás kihívás projekt. Az Európai Unió által támogatott programot a Baromfi Termék Tanács a spanyol és a francia testvérszervezeteivel közösen valósítja meg 2023 és 2025 között, célja a tojásfogyasztás fontosságának széleskörű megismertetése és a tojás fogyasztói megítélésének javítása.

Tippünk

Ha az üzletekben a jelenlegi tojásárakra vagy kíváncsi, az Árfigyelőn IDE KATTINTVA megnézheted. Ezt vásárlás előtt mindenképpen célszerű megnézni.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Háromezer idősgondozásban élő embert lát el egy évig higiéniai papírtermékkel ez a cég

nyugdijaspeti

Nyugdíjba ment Kabos, Gyufa vette át a helyét – megható videóval búcsúznak tőle

nyugdijaspeti

110 éve született Fantomas, a nők bálványa

nyugdijaspeti