Image default

12 zöldség és fűszernövény, melyeket a konyhai maradékokból újratermelhetsz

Sok zöldséget és fűszernövényt könnyen újranöveszthetünk vízben vagy földben vagy akár az ablakpárkányon. Most mutatunk néhány trükköt, amit a konyhai hulladékok “újranövesztésével” egy kis víz segítségével saját magunk termelhetünk meg.

1. Cékla

Amikor levágod a cékla tetejét, tedd egy tálcába vízzel. A cékla zöldje hamarosan elkezd nőni, amit salátákhoz használhatsz.

A cékla tetejét földbe is ültetheted, hogy hosszabb ideig termelhess. Ez a trükk sok zöldségre és fűszernövényre alkalmazható!

2. Sárgarépa

A sárgarépa is gyökérzöldség, akárcsak a cékla. Ugyanazokat a módszereket kell alkalmazni. A sárgarépa felső zöldje kicsit olyan ízű, mint a petrezselyem. Nagyon táplálóak, magas a kálium- és K-vitamin-tartalmuk. És ez működik a fehérrépával is.

3. Zeller

Ha a zellered alján van egy kis gyökér, akkor a megmaradt zelleralapot vízben csíráztathatod. Az új szárak néhány napon belül növekedésnek indulnak. A kicsíráztatott zellert ültesd talajba, hogy hosszú ideig termést hozhasson.

4. Saláta

Egy fej római vagy vajsaláta újranőhet a levágott tövéből. Csak adjunk neki egy kis vizet és napfényt, és néhány héten csodát művel. További részletekért nézd meg ezt a videós bemutatót alább!

5. Zöldhagyma

Az újhagyma az egyik legegyszerűbb és leghálásabb élelmiszer, amit konyhai hulladékból újranöveszthetünk! A gyökerek fölött hagyjunk meg kb. 1-2 cm szárat, és tegyük vízbe vagy földbe. Egy hónap múlva friss zöldhagymád lesz! A zöldhagymahajtások a levágás után folyamatosan újranőnek.

6. Hagyma


A hagymahagymákat, például a vörös és a lilahagymát is nagyon könnyű hulladékból nevelni. Vágj le egy 1-2 cm vastag darabot a hagyma gyökérvégéből, tedd nedves földbe vagy egy kis vízbe úgy, hogy a vágott felület a víz fölé kerüljön. Mint az összes többi konyhai hulladéknövény, a hagymagyökér is termőre fordul a talajban, de vízben is szórakoztató nézni, ahogy növekszik. Rengeteg zöldhagymát fogsz kapni. Videós bemutató az alábbiakban.

7. Fokhagyma


Évek óta nagyon szép fokhagymát termesztünk. Minden egyes gerezd fokhagymából potenciálisan egy egész fej fokhagyma fejlődhet, csak hagyni kell kicsírázni. A gerezdeket kisebb cserepekbe is ültethetjük sűrűbben, hogy fokhagymazöldet neveljünk, ami szépen néz ki és finom is.

8. Bazsalikom


Ha friss bazsalikomot vásárolsz, szedd le a legtöbb levelet, de hagyj meg néhány levelet minden szár tetején, és tedd a szárakat egy vízzel teli edénybe. A gyökerek néhány napon belül elkezdenek növekedni. Ezeket a meggyökeresedett dugványokat ültesd talajba, és máris új bazsalikomnövényeid lesznek!

9. Rozmaring

A rozmaringdugványokat nagyobb kihívás meggyökereztetni, mint a bazsalikomdugványokat. Szerencsére sokan kitaláltak már tippeket és trükköket a rozmaringszár szaporítására.

A rozmaringszár dugványok meleg hely és egészséges dugványok esetén vízben gyökeret eresztenek. Tölts meg egy mély edényt kevés vízzel. A zsengébb zöld rozmaringszárakat könnyebb szaporítani, mint az öreg, fás szárakat.

10. Burgonya


A fokhagymához hasonlóan minden egyes burgonya sok burgonyává szaporítható. A burgonya szemekből kinövő apró csírák körül levő nyesedékből is termeszthetsz burgonyát…

11. Édesburgonya

Az édesburgonyát vízben is könnyen csíráztathatod. Itt egy nagyszerű videó bemutató.

 

A gyökérrel rendelkező csírákat csúszópalántáknak is nevezik, amelyek mindegyikéből egy-egy új, kertre kész növény válhat.

A leveles édesburgonyát néhány hónapig szobanövényként is élvezheti.

12. Csicsóka


Úgy nő, mint egy burgonya, úgy néz ki, mint egy napraforgó. A csicsóka finom és tápláló gyökérzöldség.

Korábban írtuk, hogy, ha a burgonya héjáról van szó, az első gondolatunk az lehet, hogy vagy a kukába vagy a komposztba tesszük. De ha történetesen egy maréknyi burgonyahéj van a kezedben, akkor lépj távolabb a kukától. Ehelyett fontold meg, hogy megmented inkább a következő adag zöldséges húsleveshez.

További konyhai praktikákat a Spóroló rovatunkban találtok.

A piece of rainbow nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

111 évesen halt meg Olaszország legidősebb embere

nyugdijaspeti

Szívbetegeknek készítették ezt a csodálatos túraútvonalat

nyugdijaspeti

Az Oscar-díjas Mihalek Zsuzsa: Ha ott vagyok még mindig tartana a gála

nyugdijaspeti