Image default

Ezzel az egyetlen trükkel soha többé nem fogod kidobni a burgonya héját

Minden növényi hulladéknak megvan a maga célja, amit vannak akik jobban ismernek, mint mások. Ha a burgonya héjáról van szó, az első gondolatunk az lehet, hogy vagy a kukába vagy a komposztba tesszük. De ha történetesen egy maréknyi burgonyahéj van a kezedben, akkor lépj távolabb a kukától. Ehelyett fontold meg, hogy megmented inkább a következő adag zöldséges húsleveshez.

Kisebb mennyiségben és más zöldségekkel kombinálva a burgonyahéj kiváló “földes” ízt ad a zöldséglevesnek – csak előtte természetesen alaposan tisztítsd meg. Ezzel feldobhatod a leveseket, a rizst és más ételeket is. További bónusz, hogy a krumplihéj egészséges adagban tartalmaz vasat, káliumot, rostot és B-vitaminokat. Íme a burgonyahéj húslevesben való újrahasznosításának lehetősége. Ha nem tervezel húslevest csinálni, és éppen rájössz, hogy ennél egy kis krumpligombócot sóskamártással, mutatunk hozzá egy szuper receptet:

Krumpligombóc sóskamártással – ahogyan még soha nem készítetted

Csak 10 perc!

Nem biztos, hogy a hámozás után azonnal fel tudod használni a burgonyahéjat. Ha ez a helyzet, tedd be a fagyasztóba addig, amíg nem tervezel készíteni egy nagy fazék zöldséglevest. Ha eljön az idő, csak a főzés utolsó 10 percében add hozzá a héját a leveshez – ez elég idő ahhoz, hogy átadják az ízüket anélkül, hogy túl sok keményítőt hagynának maguk után, ami zavarossá és keserűvé teheti a folyadékot.

Ha nincs kedved így csinálni, egyszerűen öntsd fel a zöldséghulladékokat körülbelül nyolc csésze hideg vízzel, forrald fel, és hagyd főni körülbelül két órán át, ízlés szerint sózva. A hagyma, a sárgarépa, a zeller, a fás szárú fűszernövények és a félbevágott fokhagymafejek mind-mind klasszikus ízvilágot adnak.

A levesben főtt burgonyahéjból ropogós chips? Működik!

Ha már van egy megfelelő, burgonyával átitatott húslevesed, a burgonyahéjat újra felhasználhatod, ha megsütöd vagy megsütöd. Miután kivetted a leveses fazékból a maradékot, hagyd megszáradni. A TikTok-on Tristan Welch brit séf szerint a “burgonyahéj” “az egyik legpazarlóbb összetevő az egész világon”. Az ő megoldása? Forró olajban ropogósra sütve, sóval és ecettel fűszerezve. “Tálaljuk a tegnapi újságban” – ajánlja. A séf videóját már 3.8 millióan látták, ekkorát nem tévedhet!

@chef_tristan_welch Fried potato peelings done the right way – best served in yesterday’s newspaper! #potatochips #potatofries #potatoskinchips #potatopeels #potatoskin #saltandvinegarchips #potatopeelings #rubbishcooksathome #rubbishcooks #foodwaste #fyp #foryou #foryoupage #viral #scrappycooking #foodwastewarriors #sustainability ♬ Love You So – The King Khan & BBQ Show

 

Javasoljuk, hogy egyszerűen fűszerezd a burgonyahéjat sóval, borssal és olajjal, terítsd szét egy tepsire, és süsd 190 fokos sütőben 10-15 percig, vagy amíg ropogósra sül. Ezeket a krumplikat a saját ízlésed szerint fűszerkeverékkel is feldobhatod.

A Spóroló rovatunkban még több házi praktikát mutatunk.

DailyMeal nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Kossuth Lajos elfogyott regimentje

nyugdijaspeti

Róla nevezték el a lakodalmak állandó fogását, az Újházi-tyúkhúslevest

nyugdijaspeti

Ezért rajongott Mikszáthért az amerikai elnök

nyugdijaspeti