Image default

51 ezer forinttal többet hozhat a postás novemberben – mutatjuk a részleteket

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a hétvégi Tranzit Fesztiválon azt mondta, hogy a friss előrejelzések szerint a 17,5 százalékot is meghaladhatja az éves infláció – írja a HR Portal munkaügyi szaklap.

Mint ahogyan korábban beszámoltnk, erről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás konkrétumot ugyan nem mondott, de utalt arra, hogy a nyugdíjak ügyében kötelezettségük van és az „infláció a tervezettnél valamivel magasabban alakult”.

Az RTL Híradó is beszámolt, hogy ez alapján korrekció jár a nyugdíjasoknak, mivel év elején csak 15 százalékos emelést kaptak. A mediánnyugdíj összege jelenleg 186 ezer forint.

Ez két és fél százalékos emelés esetén havi 4600 forinttal emelkedne.

Az emelés novemberben januárig visszamenőleg érkezne és az érintettek 11 havi juttatást kapnának egyszerre.

Ha ez történik, akkor egy átlagos nyugdíjas 51 ezer forinttal többre számíthat novemberben.

A nyugdíjas szervezetek magasabb korrekcióra számítanak, mert a törvény kimondja, hogy a nyugdíjas inflációhoz kell igazítani az emelést. Ez viszont csak akkor érvényes, ha az „általános árszínvonal emelkedése” magasabb, mint a pénzromlás átlagos üteme. A szervezet elnöke szerint 19% körül lesz az év végi nyugdíjas infláció.

A kormány már januárban közölte, hogy Van esélye egy évközi nyugdíjkorrekciónak, ha az infláció magasabb marad 15 százaléknál. Jelenleg, az előrejelzések szerint a 17,5 százalékot is meghaladhatja az infláció mértéke. Jelen állás szerint 51 ezer forinttal többet hozhat a postás novemberben.

HR Portal – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Hamarosan kiderül, ki tette idén a legtöbbet az idősekért

nyugdijaspeti

Vadállatok között töltötte az éjszakát Endrei Judit

nyugdijaspeti

Amerikában is elismerően beszélnek a Semmelweis életéről szóló magyar filmről

nyugdijaspeti