Image default

Kiderítettük, hogy megszünteti-e a kormány a 13. havi nyugdíjat!

A napokban több helyen megjelent, hogy a kormány megszüntetheti a 13. havi nyugdíjat. Ennek alapját Farkas András nyugdíjszakértő egy részletes elemzése adja, melyben kiemelten foglalkozik a 13. havival. Utánajártunk, hogy a kormány valóban el akarja törölni a járandóságot vagy ez csak egy feltételezés.

Farkas András elemzésében ezt írta: “…2024 januárjában a miniszterelnök saját közlése szerint aggódva kérdezte meg a pénzügyminisztert, hogy ki lehet-e fizetni egy összegben a 13. havi nyugdíjat és ellátást (ki lehetett, 520,5 milliárd forint összegben).
A kérdés nyilván visszatérően felmerül:

Ki lehet-e fizetni minden év februárjában egyhavi olyan plusz nyugellátást, amelynek nincs járulékfedezete, vagyis a teljes összegét a költségvetés egyéb bevételei terhére kell előteremteni?

Különösen annak fényében válik láthatóvá ez a lappangó gond, hogy a 13. havi nyugdíj és a nők kedvezményes nyugdíja összhatásában lényegében lenullázta a 2010-2013 közötti szigorítások stabilizáló hatását.”

Most akkor lesz 13. havi vagy sem?

Fenti mondatok alapján több sajtóorgánum már kész tényként számolt be, hogy ennek fényében a kormány megszüntetheti a 13. havi nyugdíjat. Ez aggodalomra adott okot, így levelet írtunk a Kormányszóvivőnek, aki cáfolta a sajtóban megjelent rémhírt.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ezt írta a Nyugdíjasbarát Magazinnak:

“A kormány továbbra is tartja azt az ígéretét, hogy megőrzi a nyugdíjak értékét.

Nemcsak ezt sikerült teljesíteni, de 2010 óta 20 százalékos reálérték-növekedést volt a nyugdíjakban. A különbség jól látható: amikor válság volt, a baloldali kormányok rögtön a nyugdíjakhoz nyúltak, elvették a 13. havi juttatást. A polgári kormány viszont nem csak növelte a nyugdíjakat, de a nyugdíjprémiumot is fizetett.

Bízhatnak bennünk a nyugdíjasok, hiszen nem csak visszaépítettük a 13. havi nyugdíjat, de idén februárban harmadjára a teljes havi nyugdíjat fizettük ki.

A kormány tartja az ígéretét a háború okozta nehéz gazdasági helyzetben is kifizette a 13. havi nyugdíjat.

2024-től pedig a gazdaság élénkülésére számítunk, így a nyugdíjak értékállóságát és a 13. havi nyugdíj kifizetését is a vállalásunknak megfelelően teljesítjük.”

Egyszóval megnyugodhatunk, a 13. havi nyugdíjat nem áll szándékában a kormánynak eltörölni.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Elhunyt az a nemzet művésze, a magyar építész, akit korszakos zseninek tartottak

nyugdijaseszti

Újabb hatalmas sikert ért el a Szabolcsi alma

nyugdijaspeti

Gyerekek kívánságát teljesítették a vakvezető kutyások

nyugdijaspeti