Image default

Teltház fogadta a Harvardon a Semmelweis c. filmet

Bostonban, a Harvard Egyetemen is bemutatták a Semmelweis című magyar mozifilmet a Semmelweis Egyetem és a Harvard közötti szakmai együttműködés jegyében, a New York-i Liszt Intézet szervezésében.

A vezető amerikai egyetem orvostudományi karának könyvtárában helyi idő szerint csütörtökön tartott vetítésen köszöntőt mondott Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. A Széchenyi-díjas kardiológus az MTI-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Semmelweis Ignác orvostudományi felfedezését a Harvard Egyetemen is számon tartják.

A Nemzeti Filmintézet által közreadott képen Barabási Albert László, a bostoni Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontjának vezetője, Palotai Csenge, a New York-i Liszt Intézet igazgatója, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Barabási Dániel posztdoktori kutató (b-j) a Semmelweis című magyar mozifilm bemutatóján Bostonban, a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának könyvtárában 2024. március 7-én. MTI/Nemzeti Filmintézet

Felhívta figyelmet egy párhuzamra is, amely szerint a Harvard Egyetem orvostudományi karán 1846-ban értek el fontos orvostudományi újítást, ekkor végezték az első éteres narkózist.

Míg Semmelweis egy évvel később bizonyította a klórvizes fertőtlenítés jelentőségét műtéti fertőzések megelőzésében.

A rektor beszámolt arról is, hogy a Semmelweis Egyetem és a Harvard Egyetem orvostudományi kara között aktív tudományos és oktatási együttműködés van.

A Nemzeti Filmintézet által közreadott képen Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszédet mond a Semmelweis című magyar mozifilm bemutatóján Bostonban, a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának könyvtárában 2024. március 7-én. MTI/Nemzeti Filmintézet

A filmvetítésen beszédet mondott Gloviczki Péter, a Rochesterben működő Mayo Klinika orvosa, érsebész, aki a Semmelweis Egyetemen végezte tanulmányait, és egyben az intézmény díszdoktora.

A Semmelweis máris több díjat nyert

Palotai Csenge, az eseményt szervezető New York-i Liszt Intézet igazgatója arról számolt be, hogy a film iránt akkora volt az érdeklődés, hogy két teremben párhuzamosan tartották a vetítést.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a film világpremierje tavaly októberben volt New Yorkban, az ENSZ több vezető tisztségviselőjének és nagykövetének jelenlétében. A Koltai Lajos rendezte alkotást ősszel Los Angelesben filmfesztiválon is bemutatták, ahol több díjat nyert. A New York-i bemutatót a keleti parti nagyváros filmes gyártóbázisának közelében, a Mozgókép Múzeumának nagytermében Koltai Lajos rendező, valamint Csák János kulturális és innovációs miniszter jelenlétében tartották, a magyarországi bemutató előtt.

A tervek szerint a magyar mozifilmet 2024-ben további amerikai városokban is vetítik. Többek között Houstonban, az orvosi kutatólétesítményeiről ismert texasi nagyvárosban.

A Semmelweis című filmről ITT és ITT írtunk.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Az Akácos út kapta Az év magyarnótája címet

nyugdijaspeti

Ezekkel a szavakkal mondott le Novák Katalin

nyugdijaspeti

Egészen ritka, génhibás sáfrányok bukkantak fel

nyugdijaspeti