Image default

Az olasz nyugdíjas 9 hónapos tartózkodás után kiköltözik a repülőtérről

Új otthont kapott egy idős férfi, aki kilenc hónapig élt a bolognai repülőtéren. A csak Arnaldo néven ismert 83 éves férfi akkor kezdett a repülőtéren élni, amikor már nem tudta kifizetni a lakbért.

A Marconi repülőtér (ez Olaszország hetedik legnagyobb repülőtere) személyzete a nyugdíjas férfit szinte családtagként kezelte. Hálózsák mellett rendszeresen kávét és ételt adtak neki. A napi olvasnivalóról pedig egy repülőtéri újságosbódé gondoskodott.

Arnaldo története emlékeztethet Tom Hanks karakterére a Terminál című filmből, de itt a főhős nem a bürokrácia, hanem a szegénység miatt kényszerült erre.

Miért élt Arnaldo egy repülőtéren?

Az eredetileg Szicíliábó származó Arnaldo ma a Modena tartományban található Bastiglia városában él. Tavaly nyáron azonban nem tudta fizetni a lakbért, és csak a nyugdíja volt a jövedelme. A helyi hajléktalanellátó szolgálat segítsége ellenére végül a bolognai Marconi repülőtéren kötött ki.

A szabadban aludt, mondván, hogy nem akar “kellemetlenséget okozni”, de a tél beálltával ez nem volt fenntartható. Beköltözött a repülőtér utasfelvételi részlegébe. Ott váratlan fogadtatásban részesült.

A repülőtér személyzete kávéval és étellel, valamint hálózsákkal kezdte ellátni.

Arnaldo lakást kap

Arnaldo kilenc hónapos repülőtéri tartózkodása után a bolognai önkormányzat közbelépett, hogy segítsen. Amíg megpróbálnak állandó otthont találni neki, egy szállodában helyezték el, ami mindenképpen előrelépés a reptéri terminál épületéhez képest.

Luca Rizzo Nervo, Bologna jóléti tanácsosa szerint Arnaldo úgy költözött Bolognába, hogy nem vette fel a kapcsolatot a helyi szociális szolgálatokkal, de amint tudomást szereztek az esetéről, támogatást ajánlottak fel. A tanácsos sajnálja, hogy a hatóságok csak a médiából értesültek az esetéről, és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy szükség esetén segítséget kérjenek a hatóságoktól.

Korábban már beszámoltunk az olasz nyugdíjrendszer körüli anomáliákról

Semmilyen nyugdíjrendszer nem fenntartható Olaszország jelenlegi demográfiai helyzetében – hangoztatta Giancarlo Giorgetti, a jobboldali olasz kormány gazdasági minisztere. “A születések rohamos csökkenése alapvető problémát jelent, és nem létezik semmilyen nyugdíjreform vagy társadalombiztosítási intézkedés, amely közép- vagy hosszú távon megvalósítható lehet a jelenlegi demográfiai adatokkal” – hangoztatta Giorgetti, a Liga politikusa.

Euronews nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Tízezer magyart vonnának be ebbe a kutatásba a Nobel-díjas tudósok

nyugdijaspeti

10 dolog, amit talán nem tudsz az olasz kávékultúráról

nyugdijaspeti

Ilyen idő lehet szilveszterkor

nyugdijaspeti