Image default

Így készítsd el a tökéletes tojáslevest

A kínai ételek sokkal régebb óta sikeresek a világban, mint gondolnánk. Népszerűsége annak köszönhető, hogy a legtöbb kínai étel nem tartalmaz különösebben ezoterikus összetevőket, ami azt jelenti, hogy bárhol elkészíthető és élvezhető. Az egyik ilyen régi klasszikus étel, amelyet mindenki ismer, aki valaha is evett kínai étteremben, a tojásleves.

A leves otthoni elkészítése azonban bonyolultnak is tűnhet. A legnagyobb probléma, amivel az emberek szembesülnek, hogy a tojásszalagok megfelelően formálódjanak. A tojásokat hozzáadtad a leveshez, de azok sosem alakulnak ki rendesen, hanem furcsa módon összecsomósodnak? Mi a baj? Nos, kiderült, hogy valószínűleg kihagytad a folyamat legfontosabb részét. Lassan haladj. Nem, ennél lassabban. Tényleg, tényleg lassan.

A lassúság és a habverő hagyja, hogy a tojás szalagokká váljon…

Ahhoz, hogy megértsük, miért olyan fontos, hogy a tojást lassan adjuk hozzá a tojásleveshez, először is fontos megérteni, mi is az a tojásleves. Ez egy nagyon egyszerű étel, ami a hozzávalókat illeti: Csirkehúsleves vagy zöldségleves, némi fűszerrel és egy kis kukoricakeményítővel, burgonyakeményítővel vagy tápiókával sűrítőanyagként feldobva, majd a tojás. Ami a tojáslevest egyedivé és különlegessé teszi, az a textúra, és ez a textúra az elkészítés technikájából ered.

Amikor a tojást hő hatásának kitesszük, megszilárdul; ez a főzés egyik alapelve. A tojásleves esetében a tojásnak meg kell szilárdulnia, de a megfelelő textúra elérése érdekében különleges módon kell megszilárdulnia. Ahhoz, hogy a jellegzetes szalagokat kapjuk, a felvert tojást nagyon-nagyon lassan (de egyenletesen), vékony sugárban kell a levesbe öntenünk, miközben folyamatosan verjük. Használj habverőt, vagy légy autentikus, és keverd folyamatosan és gyorsan evőpálcikákkal. Így a tojások ahelyett, hogy egy nagy csomót alkotnának, apránként szilárdulnak meg, és a folyamatos mozgás miatt szalagokká formálódnak.

A tojásleveshez tojáspótlót is használhatsz

De tegyük fel, hogy vegán vagy, és mégis szeretnéd élvezni a tojásleves finom ízét. Használhatsz tojáspótlót, hogy ugyanazt a hatást érd el? A jó hír az, hogy igen. Nyilvánvalóan zöldséglevest (vagy hamis csirkealaplevet) akarsz majd használni, de az elv itt is ugyanúgy működik. A tojáshelyettesítőket úgy állítják össze, hogy úgy működjenek, mint a tojás, vagyis hő hatására megszilárduljanak. És ez minden, amire szükséged van ahhoz, hogy ugyanazt a hatást érd el, mint ha hagyományos tojáslevest készítesz. Otthon is elkészítheted a saját tojáslevesed, bár ez trükkösebb. Kurgonyakeményítő, csicseriborsóliszt és élesztő kombinációjára lesz szükséged.

Bármelyik utat is választod, a lényeg továbbra is az, hogy a tojást (vagy a tojáspótlót) lassan hagyd a fazékba kerülni, miközben körkörös mozdulatokkal kevered a folyadékot. Csak kövesd ezt az egyszerű tippet, és pillanatok alatt éttermi minőségű tojáslevest készíthetsz otthon.

DailyMeal – Nyugdíjasbarát 

hírek ebből a rovatból

Mégsem válthatjuk vissza januártól a PET palackokat – itt az új(abb) időpont

nyugdijaspeti

Átmeneti lehűlésre és fagyveszélyre figyelmeztetnek

nyugdijaspeti

Egy üveg rum mentette meg a legszebb hangú színész életét – Básti Lajosra emlékezünk

nyugdijaspeti