Image default

A hűtőszekrény-trükk, hogy a hagymavágás könnyek nélkül menjen

Nincs is jobb, mint a serpenyőben párolódó hagyma illata. Receptek milliói kezdődnek egy halom apróra vágott, szeletelt vagy kockára vágott hagymával, mint például a pontypaprikás vagy akár az egyszerű házi tyúkhúsleves.

A baj csak az, hogy a hagymát felhasználás előtt fel kell vágni, és ez szinte bárkit könnyekre fakaszt. Kiderült azonban, hogy nem kell büntetni a szemünket, ha hagymával készítünk valamit. Mindössze annyit kell tenned, hogy a hagymádat a főzés előtt néhány percre a hűtőbe teszed, és ezzel jelentősen csökkented a szemedet támadó könnyeket.

A szakácsoknak rengeteg “jól bevált” ötlete van arra, hogyan kímélheted meg a szemed hagymavágás közben, például egy darab kenyeret vagy vizet tartasz a szádban munka közben, vagy a kés pengéjét citromlével borítod be – és ezek többsége nem működik (beleértve ezeket a módszereket is). A hagyma hűtése azonban azon kevés trükkök egyike, amelyek valóban eredményesek. Ha tehát egy halom hagymát kell felszeletelned, nem kell búvárszemüveget húznod; egyszerűen csak hűtsd le azokat a hagymákat, mielőtt a vágódeszkára kerülnek.

Miért sírsz a hagymától?

A hagyma vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli gyökérzöldség. Amíg a hagyma a talajban növekszik, rengeteg ként vesz fel, hogy olyan aminosavakat képezzen, mint a cisztin és a triptofán. Amikor eljön az ideje, hogy pirítani vagy párolni kell a hagymát és elkezded szeletelni, a kés “feltöri” a zöldség sejtjeit, és folyadékot szabadít fel, amely tele van ezekkel a kénes aminosavakkal. Ezek a savak más vegyületekkel keveredve egy illékony anyagot alkotnak, ami azt jelenti, hogy elpárolog a levegőbe. Amint a levegőbe kerül, eléri a szemet, ahol irritálja az érzékeny szöveteket, és a könnycsatornák nedvességet termelnek, hogy megpróbálják kiöblíteni.

Tehát ha meg akarod állítani a könnyezést, akkor az illékony anyag, (aminek a neve szin-propán-S-oxid) keletkezését kell megakadályoznod. Ha 10-15 percre lehűtöd a hagymádat a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban, lelassítod a hagymalében lévő enzimek felszabadulását, és így lassítod a szin-propán-S-oxid keletkezését. Bár nem tudod teljesen megakadályozni, hogy az összes könnyezést elősegítő anyag felszabaduljon, de a hűtés biztosan korlátozza a kitettséget.

Pontypaprikás galuskával, ahogy a Mátyás Pince első étlapján találtuk

Dailymeal – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Így készítette Horváth Ilona a halászlevet karácsonyra

nyugdijaspeti

76 évesen elhunyt a Dallas színésznője

nyugdijaspeti

30 év után hagyja el az Operettszínházat Kerényi Miklós Máté

nyugdijaspeti