Image default

“A nagyszülők a családi élet mintaképei számomra!” Az unoka gratulált nagyszüleinek, és elmondta, miért fontos számára

Márciusban ünnepelték Vladiszlav nagyszülei házasságuk 52. évfordulóját. A fiatalember elmesélte nagyszülők történetét, és azt is, hogy miért nagyon fontosak az ilyen évfordulók nemcsak neki, hanem generációjának is.

Ma Nikolai Babich 81 éves, felesége Lyubov Nikolaevna 71 éves. Mindketten egy fehérorosz kis faluból származnak, ahol 1970-ben találkoztak, majd egy évvel később össze is házasodtak. A fiatalok esküvőjén szokás szerint az egész falu ott volt.

Nikolai papa, Vladislav és Lyubov nagymama

Házasságban két gyermekük született: egy fiú Dmitrij és egy kislány Zhanna. És most segítenek felnevelni két unokát: a 6 éves Matvey-t és a 11 éves Kseniya-t.

– Engem is segítettek felnevelni, amikor gyerek voltam – mondja mosolyogva a 28 éves Vladiszlav, a legidősebb unoka. – Nekem is nagyszerű példát mutattak, hogyan kell egy párnak bánnia egymással. A nagyszüleink mindig támogatják egymást, a különböző vitás helyzetekben igyekeznek kompromisszumot találni. És ahogyan vigyáznak egymásra, az példaértékű…

-Nekik köszönhetően van elképzelésem arról, hogyan kell egy házasságban élni, és a jövőben ezeket tervezem átvenni a családomban.

Ők a családi élet mintaképei számomra!

– mondta az unoka.

Egész életükben dolgoztak a nagyszülők

Emellett ők a szorgalom és az emberekhez való hozzáállás kiváló példái lettek számomra. Nagyapa több mint 40 évig dolgozott, ebből több évig a községi tanács elnökeként, több mint 15 évig agronómusként, a fennmaradó időben a bobruiski állattartó telep vezetőjekéntt. A nagyanyám pedig a mai napig raktárosként dolgozik a egy kereskedelmi központban.

Amióta az eszemet tudom, mindig igyekeztek segíteni másokon, soha nem utasítottak el senkit, ha nehéz helyzetbe került.

Vladiszlav azt is elismeri, hogy nagyszülei gyermekkorától kezdve a következő 4 alapelvet sulykolták beléjük:

  • Mindig segíts az embereken,
  • Kevesebbet beszélj, többet tegyél, és csak munkaügyben beszélj,
  • Szeresd a hozzád legközelebb állókat,
  • Tanulj többet, olvass, tágítsd a látókörödet.

– Mindezeket magammal vittem a felnőttkorba és erősen a hasznomra vált.

Az unoka nemcsak azért döntött úgy, hogy elmeséli a nagyszülei életét, hogy gratuláljon nekik, hanem főként azért, hogy megpróbálja megmutatni a generációjának, hogy a házasságban valóban boldog lehet az ember, és a legnagyobb konfliktusnál sem szabad azonnal elválni.

– A statisztikák szerint Fehéroroszországban a bejegyzett házasságok fele már tönkrement” – mondja Vladiszlav. – Szeretném, ha a házasságot tervező fiatalok példákat ismernének a boldog és tartós házasságokra.

A KSH adatai szerint Magyarországon míg 1900-ben 61.466 házasságkötés és 1.075 válás történt, addig ez 2022-ra 64 ezer házasságra 18 ezer válás jutott.

A nagyszülők unokák kapcsolatairól szóló cikkünkben leírtunk 10 okot, hogy miért kell a nagyszülőknek és az unokáknak minél több időt együtt tölteniük. Bemutattunk egy magyar családot, ahol a nagyszülők 5 év után ölelték meg először az unokájukat.

Először találkoznak a nagyszülők az 5 éves unokájukkal, ami ezután történt több, mint megható

Bobruisk – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Esztergályos Cecília a Gondosóra program 250 ezredik felhasználója

nyugdijaspeti

Nyitrai Zsolt: Szövetséget kötöttünk a nyugdíjasokkal

nyugdijaspeti

“Nem akarom elhinni, hogy én, egy ilyen szegény parasztasszony ilyen kitüntetést kapott” – 88 évesen tüntették ki

nyugdijaspeti