Image default

Először találkoznak a nagyszülők az 5 éves unokájukkal, ami ezután történt több, mint megható

Zsolt és felesége Dóra 8 éve New Yorkban élnek. 5 éves kislányuk is Amerikában született, még soha nem ölelhette meg nagyszüleit. A cslád most hazajött és a nagyszülők először látják meg élőben unokájukat. A hazaérkezés utáni váratlan fordulat megdöbbenteti a nagyszülőket. 

A család az élet egyik legfontosabb és legértékesebb pillére. Azonban a modern világ kihívásai sokszor hozhatnak olyan helyzeteket, amelyek megváltoztatják a családtagok közötti kapcsolatokat. Egy ilyen helyzet a külföldön élő családtagok visszatérése, amely különösen érdekes és érzelmekben gazdag lehet azon nagyszülők számára, akik eddig még nem találkozhattak az unokáikkal.

Váci útról New Yorkba

2015-öt írunk, amikor Zsolt és felesége Dóra azon viccelődtek, hogy kiköltöznek New Yorkba. Mivel az élet nagy mókamester, ez meg is valósult. Egy hónap sem telt, amikor a munkahelyükön megtudták, hogy az amerikai anyavállalat a budapesti cégüktől két főnek továbbképzési lehetőséget biztosít a tengerentúli irodában. Nem sokat vacilláltak. Két héten belül már a Time Square egyik 67. emeleti irodájának ablakán néztek ki összeölelkezve.

A Time Square New York belvárosában

Azóta nyolc év telt el, de a házaspár munkájával annyira elégedettek voltak, hogy ott ragadtak. Most viszont feszíti őket a honvágy, az 5 éves Sárika is szeretné már látni nagyszüleit, akikkel eddig csak videótelefonon tudott beszélgetni. Sárika New Yorkban született és még nem járt Magyarországon. Zsolt többször felajánlotta a szüleinek, hogy küld nekik repülőjegyet, de édesanyja, Margit rettegett a repüléstől, édesapja János pedig nem akart a felesége nélkül utazni. Az első 4 évben még egyszer egy évben hazajöttek látogatóba, de miután Sárika megszületett, minden egyes megkeresett dollárra szükségük volt, hogy a “nagy tervüket” meg tudják valósítani.

“Hazamegyünk, Anya és visszük Sárit is”

Ezzel kezdte a beszélgetést Zsolt, amikor felhívta Margitot. -Napokon belül találkozhatsz az unokáddal- újságolta örömmel. Az óceán túlpartján, a világ egyik legizgalmasabb városában, ahol a magas épületek az égbe törnek és a sárga taxik a színes forgatagban suhannak, született meg és nőtt fel a kislány. Az unoka és a nagyszülők közötti kötelék azonban sosem szakadt meg, a rendszeres hívások és üzenetek által mindig is közvetlen kapcsolatban maradtak.

Zsolt csak napokkal az indulás előtt mondta el édesanyjának, hogy végre élőben fog találkozni az unokájával, nehogy az asszony heteken keresztül izgoljon.

Az életben vannak pillanatok, melyek olyan örömmel töltik el az embert, hogy minden pillanatban már csak a várakozásra fókuszál. Így van ez a New Yorkból hazaérkező unokával és a nagyszülőkkel is, akik már izgatottan és türelmetlenül várták a pillanatot, hogy végre megölelhessék Sárikát.

A 74 éves János és 68 éves Margit már napokkal az érkezés előtt nekiállt készülődni. Gyönyörűen kitakarították az amúgy is patika-tisztaságú házukat, János a fájós derekával létrán állva pucolta az ablakokat. Pénteken éjjel alig aludtak, annyira izgatottak voltak.

Aztán eljött az a nap, amire mindenki várt. A repülőgép leszállt a ferihegyi repülőtéren, és a 6 éves Sárika csillogó szemekkel nézett körbe. A nagyszülők pedig a repülőtér érkezési kapujában állva alig bírták visszatartani a könnyeiket.

Méterekre a boldogságtól

A hat év, ami az unokájuk születésétől eltelt, az ő növekedésének és fejlődésének időszaka volt. Sárika már lassan az iskolás kor küszöbén áll, beszédes és érdeklődő kislány. A nagyszülők pedig az idő múlásával is a leghőbb vágyakozásukban tartották magukban az unoka iránti szeretetüket. A videóhívásokon és beszélgetéseken keresztül követhették a növekedését, kis életének fontosabb pillanatai, és osztozhattak a mindennapi örömökben és kihívásokban.

Most pedig itt állnak a repülőtéren az unokájuktól csak néhány méterre, de egy átláthatatlan üvegajtó még elválasztja őket egymástól. Szívük tele boldogsággal és izgalommal.

Aztán kinyílt az ajtó és az addig türelmesen várakozó, örömtől ragyogó arcú unokából kitört a zokogás, amikor életében először megölelte nagyszüleit. Potyogtak a boldogság könnyei, senki nem maradt ki a sírásból.

A találkozás pillanata azonban nemcsak az unoka és a nagyszülők számára fontos. Ez egy olyan pillanat, amely egész családok örömét és boldogságát hozhatja el. Zsolt és Dóra is meghatottan figyeli, ahogyan gyermekük és a nagyszülők közötti kapcsolat a valóságban is elmélyül.

Egy nagy titok, amiről a nagyszülők nem tudnak

Hazamennek a szülői házba. Zsolt nővére, Krisztina addig elkészítette az ebédet, hét év elteltével újra együtt a család. Azonban van egy nagy titok, amit a nagyszülőkön kívül mindenki tud. Zsolt megeskette nővérét, hogy nem árulhatja el a szüleiknek.

Régóta nem volt ennyi vidám kacagás a házban, azonban a nagyszülők valamit észrevettek fiúkon.

Zsolt, nem akarsz valamit mondani? Furcsa vagy fiam!

– szegezte neki a kérdést a kávé közben az apja. -Nem Apa, nincs semmi fontos, csak fáradt vagyok, hosszú volt az út. Ezzel lezárta a beszélgetést.

Eközben egy teherautó fékezett le a szomszéd ház előtt. Zsolt észrevette, izgatottan járkált a nappaliban. A ház hónapok óta üresen állt, csak néha jelentek munkások, akik kívül-belül kifestették a házat, de ők sem ismerték az új tulajdonost. Margit szomorú is volt, amikor a szomszédok eladták a házat, az asszony nagyon jó barátságot alakított ki velük és nem tudta ki fog helyettük oda költözni. Ez aggodalommal töltötte el.

Miközben a család beszélgetett, Sárika elpilledt, kimerítette az utazás. Nagyanyja meghatódva nézte az unokáját, ahogyan az ő ágyában alszik. Visszament a nappaliba. A jövőről kezdtek beszélgetni, Krisztina suttogva próbált hatni az öccsére, hogy már árulja el a titkukat a szülőknek. Zsolt hajthahatlan volt. -Még nem jött el az idő – mondta szigorúan, majd kiment a kertbe levegőzni és a hátsó kertkapun keresztül, ami összekötötte a két udvart, átment a szomszédba. Megállapította, hogy szép lett a felújított ház.

Lehull a lepel, mindenki zokog

Visszaosont a szülei házába, ahol Sárika közben felébredt. Ahogy meglátta apját, felkiáltott:

-Apa, elmondhatom már a titkot a mamáéknak?

-Igen, Szívem – felelte Zsolt.

-Milyen titok? – kérdezte Margit.

-Tudtam, hogy baj van, láttam rajtad! – harsant fel János.

-Nem Apa, nincsen semmiféle baj, de hallgassátok meg Sárit, fontosat akar mondani!

-Mama, Papa, üljetek le, nagy bejelentésem van – fogta hivatalosra a kislány.

Anya és Apa azt mondta, hogy ez olyan nagy titok, amiről nem beszélhetek telefonban, csak ha itt leszünk Magyarországon.

És én nem is mondtam el senkinek. Az a titok -folytatta a kislány – hogy mi már nem megyünk vissza Amerikába, hanem itt fogunk lakni Magyarországon.

Margit zokogott, de János is törölgette a szemét.

-Apa vett egy házat és ott fogunk lakni – mondta csillogó szemekkel Sári.

Zsolt és Dóra közben az ablaknál állt és cinkosan mosolyogtak össze.

-De fiam, hol van az a ház? Itt Budapesten vagy vidékre költöztök? – kérdezte az apja.

-Közelebb, mint gondolnátok – vágta rá Dóra.

-De mégis hol, merre?- faggatózott Margit.

Sárika odarohant a szüleihez és kimutatott az ablakon a szomszéd házra: -Hát itt Mama, itt fogunk lakni!

Apa megmutatta fényképen és felismertem a házat!

Ti lesztek a mi szomszédaink!

– újságolta örömmel a kislány.

A nagyszülők nem jutottak szóhoz. Margit a fotelbe rogyott, János pedig csak bámult maga elé, miközben a meglett férfi szeméből kicsordult a könny. -Köszönöm! – ennyit tudott csak halkan kinyögni. Szóval ezért nem jöttetek haza éveken  keresztül? És ezért nem láthattam az unokámat 5 évig, hogy most már mindennap láthassam? – kérdezte meghatódva Margit. -Így van Anya, máshogyan nem sikerült volna, hogy itt legyünk a szomszédban.

Most már minden rendben lesz

Az elválasztottság időszaka után most itt az ideje az örömteli együttlétnek. Az unoka és a nagyszülők közötti kapcsolat tovább mélyült, és Sári is végre megtapasztalhatta azt a szeretetet és gondoskodást, amelyet a nagyszülőktől kap.

Az ilyen történetek emlékeztetnek minket arra, hogy a családi kapcsolatok és az összekötő szeretet minden távolságot áthidalhat. Az unoka és a nagyszülők találkozása életük egyik legcsodálatosabb pillanatává vált, amely egész család számára boldogságot és emlékezetes élményeket hozott.

Nyugdíjasbarát

 

hírek ebből a rovatból

Így vásárolhatsz olcsóbban a Penny-ben

nyugdijaspeti

Most először látogathatók nyitvatartási időben az Európai Örökség részének számító felvidéki gótikus templomok

nyugdijaspeti

A színész, aki háromszor szökött meg a málenkij robot elől – 95 éve született Sinkovits Imre

nyugdijaspeti