Image default

10 ok, hogy miért kell a nagyszülőknek és az unokáknak minél több időt együtt tölteniük

Egy bostoni kutatás kimutatta, hogy a nagyszülők és unokáik közötti erős kötelék mindkét fél esetében csökkentette a stresszes, depressziós tünetek mértékét.

A Boston College szociológus professzora, Sara M. Moorman szerint ez a kölcsönös “kapok és adok” viszonynak tudható be, hiszen a nagyszülők igyekeznek mindig az unokáik kedvében járni, amiért cserébe a fiataloktól törődést, gondoskodást, egy jó beszélgetést kapnak. Így mindkét fél jól jár, közérzetük, biztonságérzetük javul, így nemcsak a mentális, de a fizikális egészségükre is pozitív hatással van.

Összegyűjtöttünk 10 okot arra, hogy miért fontos a nagyszülőknek és az unokáknak minél több időt együtt tölteni:

1. Közvetlen kapcsolat erősítése: Az együtt töltött idő segít mélyebb kapcsolatot kialakítani, erősíti a családi kötelékeket, és segít megismerni egymást jobban.

2. Élettapasztalat megosztása: A nagyszülők tapasztalataikat, élettapasztalataikat megoszthatják az unokákkal, aminek köszönhetően az unokák tanulhatnak a múltbéli eseményekből és döntésekből.

3. Hagyományok és kultúra átadása: A nagyszülők által átadott hagyományok, családi történetek és kulturális értékek hozzájárulhatnak az unokák identitásának kialakításához.

4. Mentorálás és tanítás: A nagyszülők segíthetnek az unokáknak olyan készségek és tudás megszerzésében, amelyeket nem feltétlenül saját szüleiktől szoktak elsajátítani.

5. Érzelmi támogatás: A nagyszülők meghallgatása és jelenléte biztonságot és érzelmi támogatást nyújthat az unokáknak, különösen nehezebb időszakokban. És ez fordítva hatványozottan igaz.

6. Aktivitások és kikapcsolódás: Az együtt eltöltött idő alkalmat ad közös tevékenységekre, mint például játékok, kirándulások vagy egyszerűen beszélgetések.

7. Közös emlékek és élmények: Az unokák számára a nagyszülőkkel eltöltött pillanatokból származó emlékek életre szóló értéket képviselhetnek.

8. Generációk közötti megértés: Az együtt töltött idő segíti a generációk közötti megértést, és segít abban, hogy az unokák jobban megértsék a régebbi generációk életét és értékrendjét. És mi is megértsük az ő generációkjukat. Még ha ez kicsit néha bonyolult is…

9. Az idő múlásának érzékelése: Az unokák számára a nagyszülők révén tapasztalhatják meg az idő múlását és az élet változásait, ami mélyebb perspektívát adhat az életük ciklus változásaira.

10. Boldogság és öröm: Az unokák és a nagyszülők közötti kötődés örömteli és boldog pillanatokat hozhat létre mindkét fél számára, ami pozitív hatással van az életminőségre.

Mindezek az okok hozzájárulnak ahhoz, hogy a nagyszülők és az unokák közötti kapcsolat mély és értékes legyen. A végére álljon itt egy idézet New York egykori polgármesterétől, Rudy Giuliani-tól:

“A gyerekeknek nagy szükségük van a nagyszüleik nyújtotta érzelmi gazdagságra, mert ők azok az emberek, aki feltétel nélkül szeretik őket, kedvesek velük, sokat lehet velük nevetni, szórakozni, úgy, hogy közben az életre is felkészítik a fiatalokat. A legfontosabbról majdnem megfeledkeztem: a legjobb a nagyszülőkben az, hogy mindig van süteményük odahaza.

Először találkoznak a nagyszülők az 5 éves unokájukkal, ami ezután történt több, mint megható

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Gyarmati Andrea is betöltötte a 70-et – Isten éltesse!

nyugdijaspeti

Nagymama lett Nyertes Zsuzsa – “csúszni, mászni, bújócskázni fog” az unokájával

nyugdijaspeti

Határontúli újévi babonák, hogy szerencsés legyen az éved

nyugdijaspeti