Image default

Különleges festménnyel bővült a Szent István-teremhez tartozó kiállítás

Benczúr Gyula festőművész remekművét, a Szent István felajánlja a koronát Szűz Máriának című alkotást is megcsodálhatják ezentúl a látogatók.

1895-ben a Lipótvárosi Bazilika Építőbizottsága és a Képzőművészeti Tanács Benczúr Gyulát bízta meg a Szent István-bazilika egyik oltárképének megfestésével. Az ötvenes éveiben járó mester három változatban festette meg a hazai festészetben nagyon népszerű jelenetet, melyekben Tiziano, Tiepolo és Tintoretto hatásai is felfedezhetőek.

Két esetben a gyermek Jézust ölében tartó Mária látható, Szent István előtte térdel, és felajánló gesztusával a trónus alján, egy párnára helyezett Szent Koronára mutat – ennek az egyik verziója látható kiállításunkon. A harmadik változaton Mária a felhők trónján foglal helyet.

Végül nem a kiállításon most bemutatott változat került a Bazilikába, ugyanakkor a festményt részletgazdag kidolgozottsága miatt Benczúr egyik legértékesebb alkotásaként tartják számon.

A Szent István-teremben megcsodálhatják a 19. századi magyar történeti festészet kiemelkedő alakjának remekművét. A jegyvásárlásról információkat EZEN a linken találnak.

A Szent István-terem megszületése

A palota déli összekötő szárnyában kapott helyet a Szent István-terem, amely egy valódi ékszerdoboz volt. Belseje román stílusban készült, ám bizonyos pontokon az alkotók teret engedtek például a magyar ornamentikának, a magyaros jellegnek is. Hauszmann a magyar iparosmesterek legjobbjait gyűjtötte maga köré, hogy együtt alkossák meg a századforduló magyar iparművészetének remekművét. A helyiség berendezésén dolgozott mások mellett Thék Endre, Strobl Alajos és Jungfer Gyula is, a helyiség központi eleme, a monumentális pirogránit kandalló pedig Zsolnay Vilmos gyárában készült.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében korhű módon születik újjá a Szent István-terem. Belső elrendezése, anyaghasználata, díszítése és bútorzata mindenben az eredeti, hauszmanni elképzelést követi. A tervezést a fennmaradt tervek, vázlatok és fényképek segítették, az építést pedig olyan mesterek végzik országszerte mintegy húsz műhelyben, akik képesek az eredeti anyagok felhasználásával a lehető legpontosabban újraalkotni a díszes berendezést.

Nemzeti Hauszmann Program – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Több, mint 400 ezren regisztráltak erre az ingyenes programra – Te megtetted már?

nyugdijaspeti

Hitele és embersége volt minden szavának – 111 éve született Görbe János

nyugdijaspeti

Ez a 3 termálfürdő adja a legnagyobb kedvezményt a nyugdíjasoknak

nyugdijaspeti