Image default

Benedek Miklós lett a Nemzet Színésze!

Benedek Miklóst választották a Nemzet Színészének – adta hírűl a Nemzeti Színház. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja.

A cím jelenlegi tizenegy birtokosa őt választotta a 2023. július 19-én elhunyt Balázsovits Lajos helyére. A grémium szeptember 6-án döntött az új tagról, akit a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila értesített a döntésről – írta meg az Index.

A Nemzet Színésze címmel egy időben 12 fő rendelkezhet. Amennyiben valaki meghal közülük, a Nemzet Színészei maguk választják ki a következő tagot. A cím olyan személynek adható, aki a 62. életévét betöltötte, és legalább 40 éve a pályán van, vagy legalább 20 évadon át a Nemzeti Színházban játszott.

Benedek Miklós 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. A nagy sikerű Budapest Orfeum című zenés darab szellemi atyja. Számos előadást rendezett, köztük Heltai Jenő, Molnár Ferenc és Shakespeare darabokat. 2011 óta játszik az Orlai Produkció előadásaiban.

Ki lehet a Nemzet színésze?

A Nemzet Színésze címet a Nemzeti Színház adományozza annak, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán vagy 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntesse a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket. A cím viselésére a jutalmazottak életük végéig jogosultak, egyszerre tizenketten.

Az első alkalommal 2000. augusztus 22-én odaítélt címet Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari kapta meg.

 

Akik vele dolgoztak, tűzbe mentek volna érte – elbúcsúztatták Balázsovits Lajost

Nemzeti Színház – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Lenyűgöző videón, ahogy visszahelyezik az “időkapszulás” templom kupoláját

nyugdijaspeti

Meghalt Pásztor István

nyugdijaspeti

Békéscsaba egy teljes hétig ünnepel

nyugdijaspeti