Image default

Újabb hatalmas sikert ért el a Szabolcsi alma

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Szabolcsi alma elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések uniós nyilvántartásába – közölte a brüsszeli testület kedden.

A bizottsági közlemény szerint Szabolcsi alma elnevezés

kizárólag a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztett és szüretelt almára vonatkozhat.

A gyümölcs húsa ropogós és jellegzetesen fanyar ízű. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye éghajlati adottságai kiválóak az almatermesztéshez. Az optimális termőhely mellett a termelők szaktudása a korábbi évszázadok során szerzett és generációról generációra szálló tapasztalaton alapul. A magyar almatermesztés hírnevét a “szabolcsi alma” alapozta meg – áll a közleményben.

Az igazi Szabolcsi alma

Az elnevezés a már oltalom alatt álló 64 Hagyományos Különleges Termék és további 1653 oltalom alatt álló  mezőgazdasági termék listáját gyarapítja.

Dr. Vincent Candrawinata élelmezéskutató szerint bizonyítékok szólnak amellett, hogy a rendszeres almafogyasztás javíthatja a memóriát, és csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát. Ez a gyümölcs olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek összefüggésbe hozhatók a memória megőrzésével.

A magasabb almafogyasztás fontos vitaminokat és ásványi anyagokat adhat a szervezetnek. Megvédik az agysejteket a neurotoxicitástól, ami ilyen neurodegeneratív rendellenességekhez vezethet.

Neurotoxicitás akkor következik be, amikor a szervezet idegrendszere természetes vagy mesterséges mérgező anyagoknak van kitéve, és megváltoztatja az idegrendszer normális működését. Ez végül az agyi neuronok megzavarásához vagy elpusztításához vezethet – mondta a kutató.

Öt magyar termék szerezte meg a legjobb minősítést az Egyesült Királyságban megrendezett Great Taste Awards ételkóstoló versenyen, amit az élelmiszerek Oscar-díjának is neveznek.  A versenyen közel 15.000 termék indult több mint 100 országból.

MTI – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Lehet, hogy emelni kell a nyugdíjkorhatárt, hogy ne legyen nagy baj

nyugdijaspeti

Egy évre a nyugdíjtól a “Halhatatan” Csuja Imre

nyugdijaspeti

Így készül a nagyhétre a Szent István Bazilika

nyugdijaspeti