Image default

Ha ezt elmulasztjuk, 22 évig nem lesz rá lehetőségünk

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban. Az idei évre a raj egy kisebb kitörését jósolják, amelyhez hasonló valószínűleg nem lesz 2046-ig.

Az Éta Aquaridák radiánsának vidéke május 5-én 03:30-kor a keleti égbolton. Stellarium-web.org

A Svábhegyi Csillagvizsgáló szerint az Éta Aquaridák csillaghullás idején megfigyelhető meteorok a sebességükről ismertek. Ezek igen nagy, hozzávetőlegesen 66 km/s sebességgel érkeznek, és hirtelen fékeződnek le a Föld légkörébe érve.

Idén a raj vasárnap hajnalban éri el maximumát

Az átlagos, óránként 25 meteor helyett most akár óránként 60 hullócsillagban is gyönyörködhetünk.

Az észlelést megkönnyíti, hogy ekkor égi kísérőnk újhold körüli fázisban lesz, a holdsarló még a 6 százalékot sem éri el. Így a leggazdagabb hullás hajnali 3 és 4 óra között körülbelül fél három után várható, amikor már a radiánspont is a horizont felett lesz.

Érdemes kelet felé nézni az égbolton, és jó horizontú, sötét, vidéki észlelőhelyen gyönyörködni a májusi hullócsillagesőben.

Ha vasárnap hajnalban nem lenne derült, akkor sem kell csüggednünk, mert az Éta Aquaridák maximuma elnyújtott, így előtte és utána egy-két nappal is dús hullócsillagzáport láthatunk a hajnali órákban.

Az Éta Aquaridák az év negyedik legintenzívebb meteorzápora, amely minden év május elején éri el csúcspontját. A meteorraj szülőobjektuma a Halley-üstökös.

A Halley-üstökös átlagosan 76 évente kerüli meg a Napot. A legkorábbi történelmi feljegyzése feltehetően Kr.e. 467-ből származik.

Legutóbb 1986-ban járt földközelben, legközelebb pedig 2061-ben tér vissza.

A Föld pályája évente kétszer is metszi az üstökös pályáját, ami két hullócsillag záport is létrehoz. Az intenzívebb raj a leszálló csomó mentén kialakult májusi Éta Aquaridák, a másik pedig a felszálló csomó mentén létrejövő, azonban csak harmadakkora aktivitású, október végi Orionidák.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

121 éve született a nagy nevettető Latabár Kálmán

nyugdijaspeti

Az Akácos út kapta Az év magyarnótája címet

nyugdijaspeti

Új feladatot kapnak a háziorvosok, a nem beutalóköteles szakrendeléseknél is a rájuk bíznák az időpontfoglalást

nyugdijaspeti