Image default

Tudod, hogy honnan ered busójárás és miért fontos?

A busójárás, azaz a mohácsi sokac népcsoport által meghonosított, híres farsangi esemény egy 1783-as feljegyzésben szerepel először.

A török hódoltság idején Mohács környékén megtelepedő etnikum körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. A sokacok álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve, és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

A télűző, tavaszköszöntő népszokás tradicionális elemei évszázadok óta változatlanok. Borzas busóbunda, vászongatya, bocskor. Az ezeket felöltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel – tarisznyákkal, buzogányokkal, öles kereplőkkel és kolompokkal indulnak meg. Így búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt.

A busójárást – első magyarországi elemként – vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 2009-ben.

A népszokás idei részletes programjairól, a helyszínek megközelítéséről, parkolási információkról a www.mohacsibusojaras.hu webcímen és a rendezvény Facebook-oldalán található bővebb tájékoztatás.

 

A busójárás idei programja

A tervek szerint minden eddiginél több, 2500 maskarás és 71 busócsoport vesz részt a mohácsi, téltemető, tavaszköszöntő népszokáson. Az idei busójárást február 8. és 13. között rendezik meg.

EBBEN a cikkünkben összegyűjtöttük az idei busójárás programjait.

A 15 helyszínen több mint 160 hagyományőrző programot kínáló, két hét múlva csütörtökön kezdődő esemény hat napjára mintegy 110 ezer látogatót várnak. Szombaton és vasárnap 40-45 ezer érdeklődő fogadására készülnek a Duna-parti városban.

A látogatókat folklórműsorokkal, néptánccsoportok fellépésével, táncházakkal, busócsoportok bemutatóival, családi és gyermekprogramokkal várják a mohácsiak.

Vasárnap busócsoportok farsangi készülődésébe pillanthatnak be a résztvevők. Lesz bábkoncert, ételkóstoltatás, majd dél után nem sokkal kezdődik meg a busók csónakos átkelése a Dunán a Sokacrévbe. Ezt követően indul a népszokás legnagyobb felvonulása, a busójárás.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Negyven év után rendeznek újra nemzetközi pályakerékpáros versenyt Magyarországon

nyugdijaspeti

Először látható ez a csodás Mányoki-festmény

nyugdijaspeti

Mutatunk négy könyvet, amit el kell olvasnod!

nyugdijaspeti