Image default

Minden eddiginél nagyobb lesz az idei busójárás – mutatjuk a programot

A tervek szerint minden eddiginél több, 2500 maskarás és 71 busócsoport vesz részt a mohácsi, téltemető, tavaszköszöntő népszokáson. Az idei busójárást február 8. és 13. között rendezik meg.

A 15 helyszínen több mint 160 hagyományőrző programot kínáló, két hét múlva csütörtökön kezdődő esemény hat napjára mintegy 110 ezer látogatót várnak. Szombaton és vasárnap 40-45 ezer érdeklődő fogadására készülnek a Duna-parti városban.

A látogatókat folklórműsorokkal, néptánccsoportok fellépésével, táncházakkal, busócsoportok bemutatóival, családi és gyermekprogramokkal várják a mohácsiak.

A farsang utolsó csütörtökétől húshagyókeddig tartó rendezvény első napján a fiataloké lesz a főszerep. Ekkor iskolás néptánccsoportok lépnek fel, vetélkedőket tartanak. A felvonuló maskarások között pedig gyermek jankelék és kisbusók farsangolnak a városban. Az esti órákban viszont táncházakat tartanak busók részvételével.

A hétvége fénypontja a busójárás

Pénteken busómaszkfaragók és más népművészeti tárgyalkotók munkáiból nyílik kiállítás. Folklórműsorokat tartanak, zenekarok lépnek fel a Busóudvarban. Emellett a baranyai horvát népviseletekről szóló kötetet mutatnak be, míg a Piac téren Versendi Kovács Józseffel és zenekarával tartanak horvát táncházat.

Szombaton a hagyományos mohácsi sokac viseletdarabok készítésének műhelytitkaiba kapnak bepillantást az érdeklődők. Már a reggeli óráktól tamburazenekarok, néptáncegyüttesek, busócsoportok tartanak bemutatókat, lakodalmas menetet. Ekkor nyílik meg a népművészeti és kézműves vásár is.

Vasárnap busócsoportok farsangi készülődésébe pillanthatnak be a résztvevők. Lesz bábkoncert, ételkóstoltatás, majd dél után nem sokkal kezdődik meg a busók csónakos átkelése a Dunán a Sokacrévbe. Ezt követően indul a népszokás legnagyobb felvonulása, a busójárás.

A hétfői rendezvények között lesz interaktív farsangi gyermekfoglalkozás is. A busók hagyományosan házról-házra járnak majd a Kóló téren és a környező utcákban.

Kedden pedig a délutáni felvonulást követően meggyújtják az óriási főtéri máglyát, s elégetik a telet szimbolizáló koporsót.

A szervezők közölték: az esti délszláv táncházak a Mohácsi Piacon idén ingyenesek lesznek, továbbá idén kialakítanak egy boros standcsoportot is. A részletes, napi program IDE KATTINTVA érhető el.

MTI – Nyugdíjasbarát

fotók: Mohácsi Busójárás Hivatalos Oldala

 

hírek ebből a rovatból

Elhunyt az ország talán leghíresebb filmrendezője, a Kossuth- és Balázs Béla díjas kiváló művész

nyugdijaseszti

Több mint száz restaurált film szerepel a Budapesti Klasszikus Film Maraton idei programjában

nyugdijaspeti

Több, mint félmillióan voltak kíváncsiak tavaly erre a helyre, egymilliárdos bevételt hozott

nyugdijaspeti