Image default

December volt az elmúlt 122 év tizedik legcsapadékosabb hónapja

Múlt év decembere a tizedik legcsapadékosabb volt 1901 óta. Az év utolsó hónapjában országos átlagban 83,9 milliméter eső esett – írta a HungaroMet Nonprofit Zrt. az elmúlt hónapról készített összegzésében.

A HungaroMet oldalán közölt elemzés szerint a tavalyi év decemberének középhőmérséklete országos átlagban 2,7 Celsius-fok volt. Ez 2,2 fokkal haladja meg az 1991-2020-as évek átlagát.

A hónap első harmada még a szokásosnál is hidegebb volt. Azonban december második fele rendkívül enyhe időt hozott, és összességében nagyon enyhe decemberen vagyunk túl. Az ország déli felén általában meghaladta a 3 fokot, helyenként a 4 fokot is elérte a középhőmérséklet. Fagypont közeli havi átlagérték csak az Északi-középhegység térségében fordult elő – írták.

Decemberben is folytatódott

A kilencedik legcsapadékosabb november után a csapadékos időjárás decemberben is folytatódott, és a decemberi csapadék országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján 83,9 milliméter volt, ami a 45,6 milliméteres átlagot 84 százalékkal haladja meg,

és ezzel a tizedik legcsapadékosabb december lett országosan 1901 óta.

A legtöbb – 150 milliméter körüli – havi csapadékot a Dunántúli-középhegység térségében. A legkevesebbet – 50 milliméter alatt – a Bükktől északra mérték.

Az elemzésben arról is írtak, hogy 2023 utolsó két hónapjában országosan az előzetes adatok alapján 190,9 milliméter csapadék esett. Ez a harmadik legnagyobb érték a 20. század eleje óta, csak 1965-ben (196,1 milliméter) és 1952-ben (207,1 milliméter) volt ennél több a november-decemberi kéthavi csapadékmennyiség Magyarországon.

hírek ebből a rovatból

Tények és tévhitek a demenciáról

nyugdijaspeti

Szenzációs Rippl-Rónai kiállítás nyílt Kaposváron

nyugdijaspeti

Idősek Tanácsa: “Nyugdíjasként érezzük, hogy odafigyelnek ránk és a lehetőségekhez mérten segítenek”

nyugdijaspeti