Image default

70 éves a magyar diafilm

Kiállítással, vetítésekkel, kiadvánnyal és diafilm-emlékcsomaggal ünnepli egész évben alapításának 70. évfordulóját a Diafilmgyártó Kft. – hangzott el kedden sajtótájékoztatón.

A megnövekedett igények kielégítésére alapította a Népművelési Minisztérium 1954-ben a Magyar Diafilmgyártó Vállalatot (MDV), amely már saját szerkesztőséggel, nyomdával és laboratóriummal rendelkezett. Így a felnőtteknek szóló ismeretterjesztő kiadványok mellett elindult a szalagos mesediafilmek nagyarányú gyártása. Szinte nincs olyan témakör, amelyhez ne készült volna diafilm, a diafilmvetítés hagyománya 2022-ben bekerült az Ágazati Értéktárba. Ezt Lendvai Gabriella, a Diafilmgyártó Kft. ügyvezetője idézte fel.

Az MDV alapításának 70. évfordulója alkalmából nyílik pénteken a Klebelsberg Kultúrkúriában az Irodalom diafilmeken – 70 mű 70 képben című kiállítás, amelyen 30 alkotó diafilm-illusztrációi lesznek láthatók. Január 20-án a kiállításhoz kapcsolódóan rendezik a Diafilmek délutánját, amelyen meseelődás és vetítés várja a közönséget.

Lendvai Gabriella elmondta, hogy a rajzok eredeti változatait (mintegy 5400 darabot) az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Fénykép- és Interjútára őrzi. A jubileum alkalmából vetítéssorozat indul január 14-én az Art+ Cinema moziban, ahol december 8-ig havonta öt régi és különleges filmet láthat a közönség.

A Nemzeti Filmintézettel együttműködésben az idei Budapesti Klasszikus Film Maratonon a 70 éves diafilm is fókuszba kerül. Lesz szakmai előadás a diafilm történetéről és vetítések ismert színészek közreműködésével. Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra is készülnek diafilmes programokkal szeptember 26. és 29. között a Millenáris Parkban – tette hozzá az ügyvezető.

November elején jelenik a DIAkönyv- A magyar diafilmgyártás története című kötet

A kötet – amely felhasználja Bíró Ferenc diafilmgyűjtő A festett üveglemeztől a diavideóig című munkáját és magángyűjteményének anyagát – betekintést nyújt a diavetítés történetébe, a nagyipari gyártás kezdeteibe.

Számba veszi a korabeli kiadványok tematikáját és jellegzetes darabjait, képekkel illusztrálva és sok érdekeséggel kiegészítve. Emellett szerdától elérhető lesz a Diafilm-emlékcsomag, amely olyan négy jellegzetes mesét tartalmaz, amelyek a diavetítés kezdeteihez kötődnek.

A csomagban Kacor király (1954), Szűcs Dani álma (1955), A kis dobos (1957) és a Jancsi és Juliska mézeskalácsházikója (1961) című mesék szerepelnek, utóbbi Macskássy Gyula rajzaival.

Lendvai Gabriella szerint a vállalat fennmaradása miatt megmaradt és bemutatható korabeli kiadványok több mint fél évszázados távlatból nézve történelmi jelentőségűek. Korrajzot adnak politikáról, gazdaságról és a korabeli gondolkodásról. A diavetítés az olvasás megszerettetésének egyik legjobb eszköze – emelte ki.

A mesék, történetek szalagos diafilmre való átültetése elsősorban a kelet-európai régióban terjedt el, szinte minden országban volt diafilm- és diavetítőgyártás. A modern technikai eszközök megjelenésével azonban ezek sorra megszűntek. Egyedül Magyarországon maradt meg, ahol az MDV 1994-es privatizálása után megindult a műfaj újjászületése. A rendszerváltás után alábbhagyott a diafilm iránti érdeklődés, az igazi áttörést Bartos Erika Bogyó és Babóca mesesorozatának első diafilmes adaptációja hozta meg 2004-ben.

Napjainkban évente 220 ezer diafilmet vásárolnak, évente 5-6 új diafilmmel bővül a kínálat. A 320 címből álló választék 20 százaléka ma már az utóbbi 15 évben készült.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Te a Közértbe vagy az Áfészbe jártál vásárolni?

nyugdijaspeti

A legendás Ötös Csöpi már 14 éve nincs köztünk

nyugdijaspeti

Hitet, tartást, gerincet, bátorságot, férfiasságot kapott a magyar vidéktől Koncz Gábor

nyugdijaspeti