Image default

Egyetlen hétévégre feltárul a tihanyi szerzetesek kriptája

A XXI. Tihanyi Gardália hétvégéjén a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum látogatói útvonalán megtekinthető lesz az apátsági templom alatti 18. századi szerzetesi kripta.

A tihanyi bencés monostort I. András király (1046-1060) 1055-ben alapította Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére. Az alapító királyt itt temették el 1060-ban. A kolostor alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyarországi oklevél, melynek latin nyelvű szövegében magyar szavakat, kifejezéseket is használtak. Ezért a magyar nyelv legrégibb írásos emléke is.

Szerzetesi kripta exkluzív sétával is

Csupán egy hétvégére a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum látogatói útvonalán megtekinthető lesz az apátsági templom alatti 18. századi szerzetesi kripta.

A temetkezési hely rejtelmeiről a múzeum kollégái egész nap a helyszínen tájékoztatják az érdeklődőket. A Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum látogatása a templom melletti „Porta Pacis” központban kezdődik kisfilm megtekintésével. Ezután a barokk templom és a csak ezen alkalommal látogatható 18. századi szerzetesi kripta megtekintése után belépünk a 11. században alapított szerzetesház folyósóira, kis szobáiba.

A munkálatokban részt vevő szakemberek ismertetik a felújítás indítékait, műhelytitkait, a folyamat állását, bemutatnak már elkészület helyiségeket is.
Az exkluzív sétán normál látogatói jeggyel lehet részt venni. Gyülekező: november 18-án, 14.50-kor a látogatóközpontban!

2020 nyarától a Tihanyi Apátság múzeuma megújult állandó kiállítással várja a látogatókat. A királyi kriptára, a földszinti kiállítótérre és a pinceszint termeire egyaránt kiterjedő tárlat új nézőpontból beszél az apátság közel 1000 esztendős történetéről.

Az eddig nagyrészt be nem mutatott, újonnan restaurált egyházművészeti tárgyakat, fotókat és dokumentumokat neves szakértők tolmácsolásában ismerhetjük meg.

A félsziget nevezetességeinek áttekintése után a látogató a pinceszinten kronologikus rendben ismerkedhet meg az Apátság történetének jelentős korszakaival, az abban lakó szerzetesközösség életével, a jelentős apátokkal, az itt őrzött kincsekkel, valamint a monostorhoz köthető királyokkal.

A kripta az exkluzív sétán kívül is csak 2023. november 18. 10.00-17.00 és november 19. 11.15-16.00 óra között látogatható.

Tihanyi Apátság – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Ebből a szakácskönyvből derül ki a Dobostorta eredeti titkos receptje is

nyugdijaspeti

Ismét bebizonyosodott, hogy a magyar fűszerpaprikák a legjobbak a világon – Hatalmas gasztronómiai elismerést zsebeltek be

nyugdijaspeti

Huszonhét hősi halott katona maradványai kerültek elő Apagyon

nyugdijaspeti