Image default

Előkerült Einstein 1929-es kézirata, elképesztős áron kelt el az árverésen

A Christie’s Shanghai egy ritka Albert Einstein autográf kéziratot mutat be, amely a Christie’s Asia számára a kézirat aukciós bemutatkozása lesz. Egyben a klasszikus művészeti kategória első megjelenése a kínai kontinensen.

 

A kézirat először a New York Times 1929. február 3-i mellékletében jelent meg. Az újság megbízásából Einstein magyarázta el a speciális relativitáselmélet és az általános relativitáselmélet fejlődését.

“Nagy örömünkre szolgál, hogy a neves tudós, Albert Einstein e fontos kéziratát most először hozhatjuk el sanghaji árverésünkre” – nyilatkozta Georgina Hilton, a Christie’s Asia Pacific klasszikus művészeti részlegének vezetője.

Sanghajban büszkék Einsteinre

“A kézirat egyedülálló és lenyűgöző betekintést nyújt Einstein gondolatmenetébe, és nyomon követi úttörő gondolatainak fejlődését. A fizikus Sanghajhoz fűződő történelmi kapcsolatai, valamint a kínai gyűjtők tudományos műtárgyak iránti jelentős érdeklődése miatt a sanghaji szalonunk megfelelő kontextusban mutatja be ezt az egyedülálló kéziratot.”

A 14 oldalas, német nyelven írt Einstein-kézirat két egyenletet és egy, a téridő-kontinuum szerkezetét szemléltető ábrát, valamint két oldalnyi tudományos képletet tartalmaz.

Az első lap Einstein személyes jegyzetpapírjának hátoldaláról vett papírra íródott. A sasszemű megfigyelők észrevehetik a Nobel-díjas fizikus nevét és berlini címét az írott lapok üres hátoldalán.

Az Einstein kézirat rekord áron kelt el

átszámítva 469.5 millióért vihette haza az új tulajdonos.

Korábbi levele 271 millió forintért kelt el. Aki kíváncsi mit írt a fizikus, ERRE a linkre kattintva tanulmányozhatja a kéziratot.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Ma viszi a postás az előrehozott nyugdíjat!

nyugdijaspeti

A világ kilenc legikonikusabb épülete: régen és most

nyugdijaseszti

Ilyen időre számítsunk a hosszú hétvégén

nyugdijaspeti