Image default

Hetven estén át gyönyörködhetünk a kínai fényvarázsban, Budapesten

Megnyílt és február 24-ig megtekinthető a Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Budapesti Állatkerthez tartozó Biodóm térségében. Ahogyan azt a Lelépő már korábban megírta, az eseményen a kínai lampionművészet több száz alkotását, csodálhatja meg a nagyközönség. A látványos kompozíciók varázslatos, fénnyel teli mesevilága esténként 17 és 21 óra között várja a látogatókat.

Kezdődik a Sárkány éve

Különleges esti látványossággal várja a nagyközönséget a Budapesti Állatkert december 16-tól február 24-ig. Ebben az időszakban (kivéve persze szentestét, december 24-ét) esténként 17 és 21 óra között a Sárkány Éve Lampion Fesztivál szemet gyönyörködtető lampionjait lehet megcsodálni. A fesztivál helyszíne nem az Állatkert jól ismert, hagyományos területe, hanem az Állatkerthez tartozó Biodóm térsége lesz. A terület Állatkerti körút 16. szám alatti kapuján át közelíthető meg.

Magyarországon eddig csak egyszer, hét évvel ezelőtt rendeztek ilyen nagyszabású, a kínai lampionművészet varázslatos alkotásait bemutató programot. Annak akkor szintén az Állatkert volt a házigazdája.

A mostani fesztivál apropója a közelgő Sárkány éve, amely február 10-i holdújévvel veszi kezdetét.

A Sárkány Éve Lampion Fesztivál több száz látványos, szemet gyönyörködtetű művészi lampionját az alkotók hatalmas képekké, gyakran öt-nyolc méteres kompozíciókká rendezték össze. Többek között két hatalmas lampion sárkánnyal is találkozhatnak a látogatók.

Monumentális látványvilág, igazi varázslat vár a Biodómban

Persze több más, a kínai kultúra motívumkincsét és formavilágát megjelenítő lampiont is meg lehet csodálni. Köztük olyanokat is, amelyek az i.e. III. században uralkodott első kínai császár, Csin Si Huang-ti (Qin Shi Huangdi) sírhelyét őrző, 1974-ben felfedezett cseréphadsereg terrakotta katona figuráit jelenítik meg a lampionművészet eszközeivel.

Sokan talán meglepődnek, de a fesztiválon egy egyiptomi szfinxet ábrázoló, méretes lampion is látható. Ez jól példázza, hogy

a kínai lampionművészet mindenféle művészeti alkotást képes integrálni, stílustól, kultúrától és történelmi kortól függetlenül.

Minthogy a lampion fesztivál helyszíne az Állatkerthez tartozó Biodóm térsége, nem meglepő, hogy a lampionok között szép számmal akadnak állatokat és növényeket ábrázoló alkotások. Így a közönség többek között

lampion óriáspandákat, elefántokat, jegesmedvét, tigriscsaládot, mókust, flamingót, pávát, teknőst és sok más „fénylényt” is megcsodálhat.

A hetven estén át nyitva tartó Sárkány Éve Lampion Fesztivált a szervezők nemcsak azoknak ajánlják, akik kifejezetten érdeklődnek a kínai kultúra iránt, hanem mindenkinek, aki egy kellemes, hangulatos estét eltöltve megcsodálná a nem mindennapi fényvarázst.

Kisgyermekkel érkező családokat éppúgy szívesen látnak, mint szerelmespárokat, a Magyarországon élő kínai közösség tagjait, vagy éppen a Budapestre látogató külföldi turistákat.

Lelépő, Fotók: MTI, Hegedüs Róbert

hírek ebből a rovatból

Kiderült lesz-e harmincezres bankjegy a pénztárcádban

nyugdijaspeti

A Gondosóra segítségével találták meg az idős asszonyt a tűzoltók

nyugdijaspeti

Minden idők második legnagyobb lottónyereménye a tét szombaton

nyugdijaspeti