Image default

Elment Benedek Miklós

Méltósággal viselt betegség után, életének 78. évében kedden reggel elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész – tájékoztatta a család az MTI-t.

A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja élete végéig színpadon állt – írták a közleményben.

Benedek Miklós 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. Benedek Miklós szabadúszó művészként az ország szinte minden színházában játszott vagy rendezett.

Rendezőként több Heltai- és Molnár-darabot, számos komédiát, zenés játékot vitt színre, valamint számtalan tévé- és játékfilmben is játszott.

1981-ben Jászai Mari-díjjal, 1989-ben érdemes művész címmel jutalmazták. 1998-ban vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést, 2012-ben kiváló művész címmel ismerték el. 2016-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. 2020 óta a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Nagyobbik fia, Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a magyar férfiválogatott egykori szövetségi kapitánya 2020-ban hunyt el. Kisebbik fia, Albert a családi hagyományt folytatva rendezőasszisztensként, íróként és fordítóként, és színészként is tevékenykedik.

Így búcsúzott korábbi szövetségi kapitányuk édesapjától a magyar vízilabda válogatott

“Meghalt Benedek Miklós Kossuth-díjas színművész, nagyon sokunk kedvenc színésze, Benedek Tibor édesapja. A szemünk láttára fogyott el, Tibor halála után egyre romlott az egészségi állapota. Ez a kép, Beliczay László (MTI) fotója akkor készült, amikor köszöntötte a pekingi olimpiáról (is) aranyéremmel hazatérő fiát, Tibort.

Most már az égi kávéházban és uszodában találkozhatnak, mi pedig mindig ezekre a mosolygós arcokra fogunk emlékezni…

Őszinte részvétünk a családtagoknak. R.I.P.”

Szeptemberben lett a Nemzet Színésze Benedek Mikós

2023. szeptemberében írtuk meg, hogy Benedek Miklóst választották a Nemzet Színészének – adta hírűl a Nemzeti Színház. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja.

A cím jelenlegi tizenegy birtokosa őt választotta a 2023. július 19-én elhunyt Balázsovits Lajos helyére. A grémium szeptember 6-án döntött az új tagról, akit a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila értesített a döntésről – írta meg az Index.

A Nemzet Színésze címmel egy időben 12 fő rendelkezhet. Amennyiben valaki meghal közülük, a Nemzet Színészei maguk választják ki a következő tagot. A cím olyan személynek adható, aki a 62. életévét betöltötte, és legalább 40 éve a pályán van, vagy legalább 20 évadon át a Nemzeti Színházban játszott.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Megváltozik a héten a temetők nyitvatartása Mindenszentek és halottak napja miatt

nyugdijaspeti

Bodrogi Gyula: Sinkovits annyira izgatott volt, hogy olvasta a Talpra, magyart

nyugdijaspeti

Saját kollégájuk életét mentették meg a fináncok

nyugdijaspeti