Image default

Európa legjobbjának választották a magyar animációt, amiben még Schell Judit rajzolt változata is feltűnik

A legjobb európai alkotásnak járó Ezüst Méliés-díjat kapta a Műanyag égbolt. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta 2123-ban játszódó animációja a Strasbourgi Európai Fantasztikus Film Fesztiválról hozta a díjat. A hírről a Nemzeti Filmintézet (NFI) tájékoztatta az MTI-t.

Az NFI közleményében kiemeli, hogy a Műanyag égbolt a kitüntetéssel

versenybe került az év legjobb európai fantasztikus filmjének járó, a világhírű francia alkotóról, Georges Méliésről elnevezett Arany Méliés-díjért is,

amelyet a spanyolországi Sitges Filmfesztiválon jelentenek be a napokban. Az 1996 óta odaítélt díj idei kiválasztottjai közé került korábban Madarász Isti Átjáróház című rendezése is, így mindkét magyar alkotás esélyes az Arany Méliés-díjra – áll a közleményben.

A Műanyag égbolt egy olyan jövőben játszódik…

Ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban hág át egy férfi minden szabályt, hogy megmentse a felesége életét. Az alkotók a rotoszkóp technika segítségével forgatták a jeleneteket, azaz kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, Szamosi Zsófiát, Keresztes Tamást, Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót.

Az NFI közleményében kiemeli, hogy a Műanyag égbolt filmterve az Inkubátor Program nyerteseként kapott először támogatást 2016-ban, és már a fejlesztését jelentős külföldi érdeklődés is övezte. A koprodukcióban készült alkotás a Filmintézet újabb gyártási támogatása mellett a Szlovák Audiovizuális Alap támogatását, majd az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages támogatását is megkapta. A magyar-szlovák koprodukcióban készült filmet 2024 tavaszán láthatja a francia közönség Sky Dome 2123 címmel és francia szinkronnal.

A film megtalálható a FILMIO online kínálatában. EZEN A LINKEN pedig elolvashatod, miként tudod a FILMIO-n található filmeket megnézni.

A Kulka Jánost és Hámori Gabriellát felvonulató magyar film nyerte a legjobbnak járó díjat

A Strasbourgi Európai Fantasztikus Film Fesztivál a műfaj egyik legnagyobb nemzetközi seregszemléje. Itt a fantasztikus filmek mellett thrillerek, film noirok, fekete komédiák, valamint videójátékok és VR filmek is gazdagítják a programot.

hírek ebből a rovatból

Wass Albert: Karácsonyi mese

nyugdijaspeti

Hihetetlenül gazdag Zsolnay-kiállítás nyílt Budapesten

nyugdijaspeti

Életet mentett a szabadnapos rendőr – itt az idős asszony megható levele

nyugdijaspeti