Image default

Ez a kürtőskalács készítésének igazi titka

A kürtőskalács az egyik legismertebb magyar sütemény, amelyet tradicionálisan parázs felett sütnek és ami Székelyföldről ered.

A 2015 óta hungarikumnak számító fantasztikus finomságot évszázadok óta készítik, de otthoni körülmények között sem lehetetlen előállítani.

Sőt, néhány egyszerű szabály megfogadásával bárkinek sikerülhet!

 1. Lehetőség szerint parázs fölött süssük, így lesz igazán autentikus. Sütőben is elkészíthető, de így a kissé füstös ízvilágát elveszítjük.
 2. A kelt tésztát még a sütőhengerre való felcsavarást követően is pihentessük, így tulajdonképpen kétszer kelesztjük mielőtt a parázs fölé tennénk.
 3. Akkor tökéletes az állaga a kürtőskalácsnak, ha kívül aranybarna, roppanós, belül viszont puha és lágy. Semmiképpen se süssük túl, hiszen úgy az egész sütemény megkeményedik.
 4. A sütőhengerről levéve azonnal forgassuk bele vaníliáscukorba, kakaóba ízlésünk szerint.

Hozzávalók:
 • 1 kilogramm finomliszt
 • 2 tojás
 • 10 dekagramm vaj
 • 8 dekagramm porcukor
 • 3 dekagramm élesztő
 • 5 deciliter tej
 • 1 citrom lereszelt héja
 • 1 csomag vaníliáscukor
 • 1 nagy csipetnyi só
Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, letakarjuk és hagyjuk, hogy felfusson. Egy tálba tesszük az összes hozzávalót az élesztős tej kivételével, amelyet folyamatosan adagolunk hozzá a gyúrás során. Amikor a tészta elvált a tál széléltől, szép fényes felületet kapott, egy kevés liszttel megszórjuk,

letakarjuk és legalább fél órán keresztül kelesztjük.

A megkelt tésztát kiborítjuk egy lisztezett deszkára, óvatosan kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra, majd felcsíkozzuk. A sütőhengereket beolajozzuk és feltekerjük a tésztát. Az előkészített kürtőskalácsokat tíz percig pihentetjük letakarva, majd a deszkán laza mozdulatokkal meghengergetjük, hogy a feltekert tészta összetapadjon.

Kristálycukorba forgatjuk és a parázs fölé helyezzük.

A megsült tésztát azonnal leválasztjuk a sütőhengerről, vaníliáscukorba forgatjuk és félreteszük. Langyosra hűlve fogyasztjuk.

Lelépő – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Átadták a Karikó Katalint és Szent-Györgyi Albertet ábrázoló falfestményt

nyugdijaspeti

Immunerősítés tavasszal gyógynövény italok segítségével

nyugdijaspeti

Felhőszakadás, jégeső, vihar – ez vár ránk szerdán

nyugdijaspeti