A kürtőskalács az egyik legismertebb magyar sütemény, amelyet tradicionálisan parázs felett sütnek és ami Székelyföldről ered.
A 2015 óta hungarikumnak számító fantasztikus finomságot évszázadok óta készítik, de otthoni körülmények között sem lehetetlen előállítani.
Sőt, néhány egyszerű szabály megfogadásával bárkinek sikerülhet!
- Lehetőség szerint parázs fölött süssük, így lesz igazán autentikus. Sütőben is elkészíthető, de így a kissé füstös ízvilágát elveszítjük.
- A kelt tésztát még a sütőhengerre való felcsavarást követően is pihentessük, így tulajdonképpen kétszer kelesztjük mielőtt a parázs fölé tennénk.
- Akkor tökéletes az állaga a kürtőskalácsnak, ha kívül aranybarna, roppanós, belül viszont puha és lágy. Semmiképpen se süssük túl, hiszen úgy az egész sütemény megkeményedik.
- A sütőhengerről levéve azonnal forgassuk bele vaníliáscukorba, kakaóba ízlésünk szerint.
Hozzávalók:
- 1 kilogramm finomliszt
- 2 tojás
- 10 dekagramm vaj
- 8 dekagramm porcukor
- 3 dekagramm élesztő
- 5 deciliter tej
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 csomag vaníliáscukor
- 1 nagy csipetnyi só
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, letakarjuk és hagyjuk, hogy felfusson. Egy tálba tesszük az összes hozzávalót az élesztős tej kivételével, amelyet folyamatosan adagolunk hozzá a gyúrás során. Amikor a tészta elvált a tál széléltől, szép fényes felületet kapott, egy kevés liszttel megszórjuk,
letakarjuk és legalább fél órán keresztül kelesztjük.
A megkelt tésztát kiborítjuk egy lisztezett deszkára, óvatosan kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra, majd felcsíkozzuk. A sütőhengereket beolajozzuk és feltekerjük a tésztát. Az előkészített kürtőskalácsokat tíz percig pihentetjük letakarva, majd a deszkán laza mozdulatokkal meghengergetjük, hogy a feltekert tészta összetapadjon.
Kristálycukorba forgatjuk és a parázs fölé helyezzük.
A megsült tésztát azonnal leválasztjuk a sütőhengerről, vaníliáscukorba forgatjuk és félreteszük. Langyosra hűlve fogyasztjuk.
Lelépő – Nyugdíjasbarát