A krumpligombóc sóskával egy igazán finom étel, amit viszonylag gyorsan el is készíthetünk. Még akkor is, ha csak beugranak az unokák egy gyors ebédre.
A burgonyákat forrásban lévő, sós vízben héjában kb. 25 perc alatt puhára főzzük, majd még melegen meghámozzuk, és krumplinyomóval összetörjük. Amíg fő a krumpli, addig pont meg tudjuk nézni, hogy a szomszédasszony mit posztolt a Facebookra vagy milyen friss hírekről számol be a nyugdíjasbarát.hu.
Nagyon fontos, hogy a burgonya héjét ne dobd ki, EBBEN a cikkben írtuk le, hogy miért ne!
Ezzel az egyetlen trükkel soha többé nem fogod kidobni a burgonya héját
Közben megfőtt a burgonya, így már fel is verhetjük egy villával a tojásokat, majd egy nagy tálban jól összekeverjük az áttört krumplit, a felvert tojást, a lisztet, a fűszereket és aki gondolja, egy kis reszelt füstölt sajtot is beledobhat. Ezáltal lesz igazán mennyei a gombócunk.
Lisztezett felületen a masszából (ízlés szerint, de az igazán finom gombóc kb 2 centi átmérőjű) rudakat formázunk, majd feldaraboljuk és 15-20 percig száradni hagyjuk őket. Addig nyugodtan felhívhatunk valakit, hogy elmondjuk, milyen szuper nyugdíjasoknak szóló oldalt találtunk, ez a nyugdíjasbarát.hu. Aki nem akar telefonálni, és nagyon éhes, addig gyorsan elkészítheti a sóskamártást.
Ideje letenni a telefont!
Ha letelt a negyed óra, tegyük le a telefont, mert itt az ideje kifőzni a gombócokat. Ehhez egy nagy fazék forró, sós, olajos vizet használjunk. Nyilván mindenki tudja, de nekem le kell írnom, hogy kisebb adagokban főzzük ki a gombócokat. Pár perc alatt megunják az úszkálást és feljönnek a víz tetejére, így el is készültünk velük.
A sóskamártáshoz a sóskát megfonnyasztjuk a vajon vagy margarinon, majd rászórunk egy kevés cukrot és sót, felöntjük főzőtejszínnel, és összeforraljuk.
Extra tipp a tökéletes gombóchoz:
Közvetlenül tálalás előtt, olvasztott vajban megforgatjuk a gombócokat. A tetejére szórhatunk még további reszelt füstölt sajtot.
Mutatjuk, hogy két adaghoz miből mennyit kell előkészíteni:
-
A krumpligombóchoz:
- 40dkg burgonya
- 1db tojás
- 5 dkg liszt
- 1/2 tk só
- negyed tk őrölt szerecsendió
- 5 dkg füstölt sajt
- 2 ek olaj
-
A sóskához:
- 1dl sóska
- 1ek vaj
- 1 csipet cukor
- 1 csipet só
- 1dl főzőtejszín
És hogy miért mondtuk, hogy soha nem készítetted még így? Mert mi extra tanácsokat is leírtunk, hogy főzés közben hogyan tudod ismerőseidnek ajánlani a nyugdíjasbarát magazint. 🙂