Image default

Most először látogathatók nyitvatartási időben az Európai Örökség részének számító felvidéki gótikus templomok

 

A kassai és a besztercebányai önkormányzati régió támogatásának köszönhetően a tizenkét templom, amelyek tavaly óta viselik a rangos Európai Örökség címet, most először nyitotta meg kapuit a látogatók számára előre meghatározott nyitvatartási időben – adta hírül a turizmus.com.

Csodálatos templomok nyitják meg a kapuikat

A rozsnyói, a révfülöpi és a rimaszombati járásban nagyszámú szakrális műemléket találunk, amelyek Szlovákia legjobb minőségű középkori műemlékei közé tartoznak. A templomok belseje ritka freskófestményeket rejt, amelyek története a 13. és 14. századra nyúlik vissza.

Az egykor gazdag bányavárosok és falvak protestáns, katolikus és református egyházai mára háttérbe szorultak. Bár a legtöbbjük eredeti rendeltetését szolgálja, és még mindig aktív gyülekezetük van, néha nehéz bejutni ezekbe a templomokba. A hívők, a plébánosok, a plébánosnők és a látogatók érdekeinek összeegyeztetése különösen a nyári idegenforgalmi szezonban jelent kihívást.

Az Európai Örökség cím projekt hosszú távú stratégiájának része, hogy a címet viselő tizenkét templomot hozzáférhetőbbé tegye.

Először várnak a gótikus templomok nyitvatartási időben

Júliusban és augusztusban a Csetneki gótikus körút nyitott kapukkal várja a látogatókat a Rozsnyói kerületben a Csetnek, Gecelfalva és Martonháza evangélikus templomokban, valamint a pelsőci református templomban hétfőtől szombatig 9:00-16:00 óráig, vasárnap 12:00-15:00 óráig (kivéve Pelsőcön, ahol vasárnap 13:00-16:00 óráig tart nyitva a templom).

A Nagyrőcei és a Rimaszombati járásokban az úgynevezett Jolsvai és Rimai körutakon az érdeklődők szerdától szombatig 10:00 és 16:00 óra között látogathatják a rimabrézói, a kiétei, a karaszkói és a kövi evangélikus templomokat, valamint a süvetei és a hizsnyói katolikus templomokat.

A gömörrákosi katolikus templom szombatonként 10:00 és 16:00 óra között látogatható, más időpontokban előzetes időpont egyeztetése ajánlott. A rimabányai templom a folyamatban lévő felújítás miatt ideiglenesen zárva van a nagyközönség előtt.

A leghitelesebb idegenvezetők kalauzolnak

A turistákat helyi lakosok is elkísérik, akik ezeket a műemlékeket elérhetővé teszik az érdeklődők számára. A belépődíj önkéntes, és a helyi egyházközségnek marad a kulturális örökség fenntartására.

„Nagyon örülünk, hogy egy ilyen széles körű együttműködésben sikerült olyan állandó időpontokat szervezni, amelyek alatt a turisták bejuthatnak a templomokba, ahogy az minden más intézményben megszokott – egyszerűen, a kapcsolatok keresése, időpontrendelés és várakozás nélkül. Reméljük, hogy ez a kezdeményezés beválik, és az idei szezon nemcsak az érdeklődők, hanem a műemlékek tulajdonosai számára is nagyobb kényelmet biztosít” – hangsúlyozta Peter Palgut, a Gótikus Útvonal Egyesület tagja a turizmus.com-nak eljuttatott közleményében.

A Lelépőn már több alkalommal is írtunk csodálatos templomokról. Érdemes megtekinteni azt a magyar templomot, amit még a törökök sem tudtak elpusztítani, vagy éppen azt, amelyik a Dunakanyarban őrzi az Árpád-kor esszenciáját.

Lelépő, Fotók: Gotická cesta Facebook oldala 

hírek ebből a rovatból

Visszatér a tél: viharos széllel érkezik a lehűlés

nyugdijaspeti

Ezért rajongott Mikszáthért az amerikai elnök

nyugdijaspeti

Elhunyt Dózsa László

nyugdijaspeti