Image default

A budapestiek segítségével újrahasznosítják a karácsonyfákat vízkereszt után

Az ünnepeket követően a Budapesti Közművek munkatársai szervezetten, külön járatrendszerben gyűjtik össze és szállítják el a kihelyezett fenyőfákat.

A feladat logisztikai szempontból is komoly kihívás, hiszen becslések szerint évente mintegy 500-600 ezer tűlevelű kerül ki a fővárosi utcákra.Ezt a mennyiséget kell begyűjteni, illetve hasznosítását megoldani.

Az FKF tapasztalatai szerint vízkereszt után,

azaz január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában egy-másfél hónapig tart.

A lakosság a fák kihelyezésénél több lehetőség közül is választhat. A több mint 250 kijelölt gyűjtőhely bármelyikére elhelyezheti a kiszolgált karácsonyfát, vagy a háztartási hulladékos kukák mellé teheti ki jól látható helyre a hulladékgyűjtés napján. Ez utóbbi esetben a fák kihelyezésekor figyelni kell arra, hogy azok ne akadályozzák a gyalogos-, bicikli- és gépjárműforgalmat.

Az FKF kéri a budapestieket, hogy a fenti két megoldás egyikét válasszák. Semmiképpen se dobják el fájukat a közterületeken, mások biztonságát és a főváros tisztaságát veszélyeztetve ezzel.

Naponta 12 járat szállítja el a fenyőfákat

A kijelölt gyűjtőpontokról vízkeresztet követően, naponta átlagosan 12 fenyőfa járat szállítja el az összegyűlő karácsonyfákat. A járatokat kifejezetten ebből a célból indítja a Budapesti Közművek illetékes szakterülete. A fővárosi lomtalanításoknál alkalmazott, speciális felépítménnyel szerelt célgépek napi járatok keretében, program szerint gyűjtik be a fenyőfákat a 250 gyűjtőhelyről.

Az FKF tapasztalatai szerint a budapestiek közül legtöbben már ezen a környezetkímélő módon válnak meg karácsonyfájuktól. A fenyőfajáratokkal párhuzamosan a lakóingatlanoktól a jól ismert kommunális hulladékszállító célgépek gyűjtik össze a kiszolgált örökzöldeket, illetve szükség esetén külön járművek is besegítenek a nagyméretű fák elszállításába.

Az FKF kérése, hogy a környezetbarát hasznosítás érdekében

a kiszolgált tűlevelűekről a kihelyezést megelőzően a díszeket, a csillagszórókat, a szaloncukor-kampókat és elsősorban a talpakat távolítsák el.

A fenyőfa járatok a kiszolgált tűlevelűeket a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe szállítják.

A karácsonyfák az aprítást követően, a kommunális hulladékkal történő összekeverésük után, ellenőrzött, ipari körülmények között alkalmasak a környezetkímélő módon történő termikus hasznosításra, így a nagyhatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak környezetbarát távhőt és villamos energiát.

A kijelölt gyűjtőhelyek IDE KATTINTVA érhetőek el.

FKF – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Fantasztikus Munkácsy-programokkal készülnek Békéscsabán

nyugdijaspeti

Borbás Marcsi megnézte, hogy készül az Ország Tortája és meg is lepődött

nyugdijaspeti

Így lesznek nyitva a budapesti piacok december 18-tól 24-ig

nyugdijaspeti