Image default

Korda 85! Ma ünnepli születésnapját megannyi sláger előadója

Korda György 1939. január 4-én látta meg a napvilágot Budapesten. Az Artisjus-, eMeRTon- és Fonogram-díjas magyar énekes, több mint hat évtizedes pályafutással a háta mögött a magyar tánczene egyik legismertebb előadója. Emellett mint televíziós pókerközvetítő is sikeres, amivel nemcsak saját, hanem a játék népszerűségét is növelte. Balázs Klári énekesnő férje.

Klein Györgyként a Dob utcában született Klein József és Faragó Margit gyermekeként. A második világháború után a Kertész utcai általános iskolában tanult, majd a Petrik Lajos Vegyipari Technikum diákja lett, amit sikeresen el is végzett. Szülei elváltak, az apai nagyszülők és nagynénik nevelték.

1958-ban az érettségi után jelentkezett a Színház és Filmművészeti Főiskolára. Ekkor változtatta meg édesapja javaslatára a vezetéknevét. A felvételi vizsga során a Várkonyi Zoltán által vezetett vizsgabizottság előtt a harmadik rostavizsgáig jutott. A sikertelen vizsga után néhány hónapig segédmunkás volt a Budafoki úti Kábel- és Sodronykötélgyárban, majd sorkatona volt Békéscsabán.

Vécsey Ernő tanítványaként először 1958-ban lépett színpadra, első sikerét a Szeretni kell című dallal aratta. Még katonai szolgálata előtt házasodott össze Kovács Ibolya operettprimadonnával, de a házasság „érdemi része” rövid ideig, papíron viszont több mint húsz évig tartott.

60 éve lett az egyik legnépszerűbb előadó

Az 1960-as évek elején az ország egyik legnépszerűbb énekese volt. A beat térhódítása a „hagyományos” táncdalstílusnak nem kedvezett, ő mégis azok közé tartozott, akik meg tudtak maradni a pályán. Népszerűsége megtartásában, növelésében sokat jelentettek a televízió és a rádió által is közvetített táncdal- és egyéb fesztiválok, versenyek. Sok olasz sláger hazai adaptációjának előadása fűződik a nevéhez.

Erkel Színház, a Táncdalfesztivál döntője. Fortepan/ Szalay Zoltán

Az 1980-as évek elején ismerkedett meg Balázs Klári énekesnővel, akit rövidesen feleségül is vett. Kölcsönös inspirációjuk művészetük kiteljesedését, Korda esetében megújulását is jelentette. Néhány hónapos turnékkal tíz évet töltöttek Észak-Amerikában és Ausztráliában.

Nevéhez olyan ikonikus slágerek fűződnek, mint a Lady Carneval (Karel Gott számának magyar változata), a Reptér, a Fehér galamb, a Gyöngéden ölelj át, a Lady N, a Mamma Mia, a Time to Say Goodbye – Andrea Bocelli és Sarah Brightman duettjét Balázs Klárival adta elő.

Balázs Klári és Korda György táncdalénekesek portréja 2000-ben (Fotó: MTI/Kertész Gábor)

2002-ben Záray Márta–Vámosi János Kulturális, Művészeti és Emlékezeti Alapítvány Díjat kapott. 2003-ban nagy sikert aratott Herendi Gábor filmjében, a Magyar vándorban.

2007 novemberében jelent meg A Korda-sztori címmel életrajzi kötete, melynek szerzője második felesége. Szintén 2007-ben Artisjus Zenei Életműdíjat kapott. 2009-ben egy pókerjátékost alakított Sas Tamás Szinglik éjszakája című filmjében. Kártyaszenvedélyéhez legendák fűződnek, a Sport TV-n pókermérkőzéseket közvetít sportriportertől szokatlan átéléssel.

A Duna TV Csináljuk a fesztivált! című műsorában több alkalommal a zsűri tagja volt. 2022 szeptemberében Vujity Tvrtko Joseph Pulitzer-emlékdíjas újságíró bejelentette, hogy Kossuth-díjra javasolja az énekest. 2023-ban a májusi Budapest Parkos nagykoncertjükön feleségével együtt megkapták a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetségétől (MAHASZ), a Fonogram Életműdíjat. AZ átadóról szóló videó:

1990-re eladott lemezeinek száma elérte a kétmilliót, amiért abban az évben átvehette a gyémántlemezt. Minden eddig megjelent albuma aranylemez lett.

Születésnapi fogadalom:

A ma reggeli Mokkában egy fogadalmat is tett: “Soha nem szoktam fogadalmat tenni, most tettem magamban egyet: Klári sem tudja.

Nem fogom ezután színezni a hajamat. Ahogy a Jóisten megteremtett, most olyan. És ez már így marad.

Ezt fogadtam meg, mert úgyse hinné el senki, hogy 85 évesen koromfekete.”

Napjaink legnagyobb Korda slágere lett a Reptér

A másodvirágzását élő slágerével kívánunk még hosszú, boldog éveket!

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Mindenmentes újdonsággal rukkolt elő az Aldi az ételallergiások számára

nyugdijaspeti

Így néz ki a legendás Jackie Kennedy egykori birtoka

nyugdijaspeti

Így tett keresztbe Zámbó Jimmy temetésén az RTL a TV2-nek

nyugdijaspeti