Image default

Kereshető térképen a Fiumei úti sírkert összes sírja

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) olyan térképes adatbázis fejlesztését valósította meg, amely könnyen, felhasználóbarát módon teszi elérhetővé a sírokkal, elhunytakkal, a Nemzeti Sírkert védettségét élvező temetkezési helyekkel kapcsolatos adatokat. A térkép hasznos tájékozódási felület lehet magánszemélyeknek és kutatóknak egyaránt. 

A Fiumei úti sírkert honlapján elérhető temetőtérképen számok szerint lehet tájékozódni a parcellák között, de lehetőség van parcellák szerinti keresésre, és név vagy sírhelyszám szerint is megtalálhatók a nyughelyek és az azokhoz tartozó, jogszerűen publikálható adatok.

A térképen az adott sírok fényképe is elérhető.  Szintén feltüntetésre került, ha egy sír a Nemzeti Sírkert részeként védett, ebben az esetben a név alatti linkre kattintva további információhoz juthat az érdeklődő, hiszen a Nemzeti Örökség Intézetének honlapjára navigál a felület.

Ugyanígy megjelenítésre kerül, ha az adott sír műemléki védettséget élvez, vagy hősi halott nyugszik a sírban. A keresett sírnak nemcsak a helyét, de a fotóját is bemutatja a felület. Az adatbázis bővül majd, hiszen A NÖRI folyamatosan végzi a sírkert felmérését, és ez alapján egészíti majd ki a térképet.

Amennyiben a felhasználóknak az elhunytak adataival kapcsolatban bármilyen észrevételük lenne, csupán egy email cím megadásával azt bárki könnyedén beküldheti. A bejelentéseket a Nemzeti Örökség Intézete minden esetben megvizsgálja majd. A térkép az EnviMAP fejlesztésében készült, és a fiumeiutisirkert.nori.gov.hu oldalon érhető el.

Bárki számára elérhető az adatbázis

„Fontosnak tartottuk egy ilyen teljes adatbázist tartalmazó térkép fejlesztését és nyilvánosságra hozását. A Fiumei úti sírkert nemzeti emlékhelyként olyan fontos kulturális tere az országnak, aminél fontos a digitalizáció, és fontos, hogy az adatok bárki számára elérhetők legyenek. A felület nemcsak magánszemélyeknek hasznos, de tudományos munkára is kiváló lehetőséget ad” – hangsúlyozta Móczár Gábor a fejlesztés kapcsán.

MTI nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Elkészítették Petőfi Sándor kapcsolati hálóját

nyugdijaspeti

Nyugdíjba megy Gerendás: 70 évesen visszavonul az olimpiai bajnok magyar vízilabdázó

nyugdijaseszti

Az asztalosmester, aki vagyonából templomot és gyermeküdülőt építtetett

nyugdijaspeti