Image default

56-os hősök sírhelyeit újították fel – többek között Szabó bácsiét is

A Nemzeti Örökség Intézete több, mint 30 sírt újított fel a Nemzeti Gyászpark 300-as percellájában az 1956-os forradalom és szabadságharc eltiprásának emléknapjára, november 4-ére.

Az Új köztemető egyik leghíresebb parcellájában, a Nemzeti Gyászpark részeként ismert 300-as parcellában található sírok megsüllyedtek, feliratuk megkopott. A Nemzeti Örökség Intézete a parcella nyughelyeit négy ütemben újíttatja fel.

A most elkészült részen olyan ismert 1956-osok nyugszanak, mint Maléter Pál, a forradalom egyik vértanúja, az 1956-os Nagy Imre-kormány honvédelmi minisztere. Itt található Gimes Miklós újságíró, politikus sírhelye is, aki az 1956-os forradalom utáni megtorlás egyik vértanúja volt, és akit Nagy Imrével és Maléter Pállal együtt végeztek ki 1958. június 16-án.

Emellett megújult a síremléke többek között Szabó Jánosnak is, aki az 1956-os forradalom idején a budapesti Széna téri összecsapások során a szabadságharcosok legendás parancsnoka volt, és akit mindenki Szabó bácsi néven ismert.

Szabó bácsi a forradalom leverése után

Felesége a Műszaki Egyetem bölcsődéjének pincéjében bújtatta, hiába kérte, hogy távozzon külföldre, maradni akart. Szabó bácsi abban bízott, hogy azok az ÁVH-sok, akiket az ő parancsára engedtek haza a harcok ideje alatt megmentik a legrosszabbtól. Az egyetem portása elárulta, és 1956. november 19-én letartóztatták. Az SZKP Elnökségének küldöttsége Dudás Józseffel együtt kettőjüket jelölte meg mint azonnal hadbíróság elé állítandóakat.

A Legfelsőbb Bíróság Katonai Kollégiumának különtanácsa Ledényi Ferenc hadbíró ezredes elnökletével 1957. január 14-én halálra ítélte. Nem vették figyelembe, ami az eljárás alatt nyilvánvalóvá vált, hogy emberségesen bánt az ÁVH-s és pártfunkcionárius foglyaival. A négy nap múlva összeülő kegyelmi tanács tagjai közül sem emelt szót senki mellette. Mivel fellebbezésre nem volt lehetőség, másnap, január 19-én végrehajtották az ítéletet.

Sírjának 1989-es exhumálásakor megállapították, hogy csontjai 35 helyen voltak eltörve. Feltehetően agyonverték.

NÖRI – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Ezek a leggyakoribb hibák, amiket elkövetünk az almáspite sütésekor

nyugdijaspeti

Németh Kristóf: Végtelenül nyitott vagyok az előttem járó generációkra

nyugdijaspeti

A szívelégtelenség újabb kockázati jele, amit főzés közben vehetsz észre

nyugdijaspeti