Image default

Jön a kötelező visszaváltás – ennyibe fog kerülni

Már csak néhány hónap és hazánkban is életbe lép a 0,1-3 literig terjedő fém, műanyag és üveg italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere. Bár a fogyasztók a díj miatt magasabb árakkal találkozhatnak majd a boltokban, azonban a visszaváltást követően ezt a díjat akár háromféle módon is megkaphatják.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a figyelmet arra, hogy ez az összeg nem a gyártók, illetve a forgalmazók bevételeit gyarapítja, ez a díj a hatékonyabb, fenntarthatóbb hulladékkezelés megvalósítását szolgálja.

Nagy változásokon megy keresztül a hazai hulladékgazdálkodás

A rendszer átalakításának második lépéseként 2024. január 1-től indul a kötelező visszaváltási rendszer. Ez a 0,1 – 3 literes űrtartalmú műanyag, fém vagy üveg csomagolású italtermékekre – kivéve a tejet és a tejalapú italokat – vonatkozik.

A fogyasztókat érintő legnagyobb újdonság, hogy ezentúl a nem újrahasználható csomagolások esetében is visszaváltási díjjal növelten tudják megvásárolni a termékeket.

Ezen csomagolások esetében a díj mértéke palackonként 50 forint lesz.

A NAK felhívja a figyelmet, hogy ez az összeg nem a gyártók, illetve a forgalmazók bevételeit gyarapítja. A gyártóknak és forgalmazóknak visszaváltási díjat kell fizetnie a MOHU részére. Ez pedig beépül a termék fogyasztói árába is. A visszaváltási díjakból hatékonyabb, fenntarthatóbb hulladékkezelés valósítható meg.

Kifizetjük, de hogy kapjuk vissza?

Bár a kötelező visszaváltási rendszerbe került italtermékek vásárlásakor a fogyasztók 2024. január 1-ét követően magasabb fogyasztói árral szembesülnek ugyan, a visszaváltási díjat azonban a palackok visszaváltását követően

három féle módon is megkaphatják, így a korábbi árszinten jutnak a termékhez.

A kötelező visszaváltási rendszert működtető MOHU országos lefedettséggel automata, illetve kézi visszaváltási hálózatot alakít ki annak érdekében, hogy a vásárlók a fogyasztói árban szereplő visszaváltási díjat visszakaphassák.

A kötelező díj azokra a palackokra vonatkozik, amelyeket a gyártók és az első hazai forgalomba hozó importőrök regisztráltak a MOHU rendszerében, és 2024. január 1. után hoznak forgalomba. Ezek a termékek egy logóval és új vonalkóddal lesznek azonosítva.

A visszaváltás az új vonalkódok leolvasásán és a termék regisztrálásán alapul és a csomagolás épségét, fizikai paramétereit is ellenőrzik.

Fontos, hogy

ne nyomjuk össze a palackot, mivel az automaták a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják. ezért csak ép, eredeti alakját megőrző, jól olvasható vonalkódú termékeket fogadnak el visszaváltásra.

A korábban gyártott, forgalomba hozott termékek 2024. június 30-ig továbbra is kaphatók lesznek és nem kell értük plusz díjat fizetni, de nem is lehet őket visszaváltani.

Az új rendszer célja, hogy tudatosságra ösztönözze a fogyasztókat,

így a szelektív hulladékgyűjtés-, és lakossági szemétszállítás helyett a vásárló a forgalmazási helyekre vigye vissza a kiürült csomagolást. Ennek köszönhetően jelentősen emelkedhet a fém, a műanyag és az üveg csomagolások visszagyűjtési és újrahasznosítási mennyisége. A kötelező visszaváltási díjas rendszer által a hazai és európai gazdaság is értékes újrahasznosítható alapanyaghoz juthat. Ezeket felhasználhatnak új palackok gyártásához is. A rendszer átfogó célja az európai unióban a környezetvédelem elősegítése, az erőforrások megőrzése, az energia megtakarítása és a gazdasági előnyök biztosítása. Illetve a fogyasztók tudatosságának növelése a hulladékkezelés és az újrahasznosítás fontosságával kapcsolatban. Ez a globális felmelegedés és az üvegházú gázkibocsátás csökkentését eredményezi.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

10 dolog, amit talán nem tudsz az olasz kávékultúráról

nyugdijaspeti

Ezzel az apró trükkel feldobhatod a reggelidet

nyugdijaspeti

Már 25 éve nincs köztünk a nők bálványa, Fantomas

nyugdijaspeti