Image default

Így készítette Horváth Ilona a halászlevet karácsonyra

Minden idők legnépszerűbb magyar szakácskönyvének szerzőjétől hoztuk a halászlé receptjét. Ha így készíted el, biztosan nem hibázhatsz. Nézzük a receptet, melyet a Horváth Ilona Szakácskönyv c. könyvében találtunk .

Horváth Ilona így kezdi:

“Igazi jó halászlevet akkor kapunk, ha többféle halból készítjük…

Személyenként 25-30 dkg halat veszünk. Ponty, harcsa, kecsege a legjobb a halászléhez. Ha csak egyféle halunk van, vásároljunk hozzá apró kis halakat. Egy kg halra , egy jó nagy vöröshagymát számítunk, karikára vágjuk, és az apró halakkal, pirospaprikával jó 30 percig annyi vízben főzzük, amennyi ellepi, majd áttörjük.

Ebbe főzzük bele az előre besózott halszeleteket, 1-2 zöldpaprikát, esetleg paradicsomot adunk hozzá és nagyon kis lángon 30-40 percig főzzük. Nem keverjük, csak mozgatjuk az edényt.

Tálaláskor szűrőlapáttal szedjük ki a szeleteket. Tetejét karikákra vágott hosszú csöves paprikával szórjuk meg.

forrás: StreetKitchen

A szegedi halászléhez kevés zsíron, hagymás paprikás pörköltet főzünk az apróhalakbol áttőrjük, vízzel hígítjuk, és ebbe főzzük bele a halszeleteket.

Kitűnő, gyors halászlé készül a halászlékocka segítségével, amikor 2 kockát 8 dl vízben feloldunk, és ha forr, beleadunk 6-8 szelet friss vagy mélyhűtött halat. Lassú tűzön 20 percig forraljuk.

forrás: StreetKitchen

A halászlevet készíthetjük korhely módra is, ilyenkor kevesebb piros paprikát adagolunk bele, helyette néhány szem borsot és 2 babérlevelet rakunk ízesítőul a lébe. Tálalás előtt pár perccel belefőzünk 1-2 citrom
karikát, és kevés citromlével meg tejföllel savanyítva kínáljuk.”

Még vendégségbe is főzni ment

Az unokaöccs így emlékezett a családi eseményekre: „Amikor megérkezett hozzánk karácsonyra, mindig két bőrönddel jött, de a másodikban már nem receptek lapultak, hanem a befőttek, kompótok, alapanyagok és minden egyéb, ami az ünnepi terülj-terülj asztalkámra kerülhetett. Ugyanígy érkezett a családi születésnapokra, névnapokra, amikor másik testvérénél vendégeskedett. Vitte az alapanyagokat, sütött-főzött, és készítette a több fogásos menüt.”

Horváth Ilona még vendégségbe is főzni ment

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Fantasztikus Munkácsy-programokkal készülnek Békéscsabán

nyugdijaspeti

Ma nagyon óvatosan az utcán: jön az ónos eső!

nyugdijaspeti

Ilyen gyönyörű tulipánok között sétálhatunk Vácrátóton

nyugdijaspeti