Image default

Így szeretett bele Ruttkai Éva Latinovits Zoltánba

Ruttkai Éva (egyes forrásokban Ruttkay, született Russ) 1927 utolsó napján látta meg a napvilágot. A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, Gábor Miklós színész felesége, majd Latinovits Zoltán élettársa volt.

Még nem volt hároméves, amikor először szerepelt színpadon a Lakner-féle gyermekszínházban egymondatos szerepével: „Parancsolj velem, Tündérkirálynő!”. A színészmesterségre a kor egyik legnevesebb színésznője, Makay Margit tanította, és a gyermekszínházban olyan nagyságokkal játszhatott együtt, mint Darvas Lili és Somlay Artúr. Hevesi Sándor rendező dicsérő szavainak köszönhető, hogy végül színésznő lett belőle: „Kislány, ha nem bízod el magad, belőled nagyon jó színésznő lesz.”

1945-ben szavalattal lépett fel a Zeneakadémián, ahol felfigyelt rá Jób Dániel, a Vígszínház akkori igazgatója, és leszerződtette. Három hónappal később Molnár Ferenc A hattyú című vígjátékának főszerepében debütált (a beteg Tolnay Klári helyére beugorva).

Világ, 1945. szeptember 25. – ADT Arcanum

1948-tól 1951-ig a Nemzeti Színházban játszott, ahol klasszikus darabok sorában szerepelt, úgy gondolta: „szükségem van tanulásra, tapasztalásra, hogyan kell például verses darabot játszani, hogyan kell sokfélét játszani”.[6] Együtt játszott többek között Bajor Gizivel, Somlay Artúrral, Rátkai Mártonnal, Ladomerszky Margittal, Olthy Magdával. Ekkor szerettek egymásba Gábor Miklóssal (a kor ünnepelt színészével), akivel 1950-ben összeházasodtak, és 1953-ban megszületett lányuk, Júlia.

Latinovits szerelme

1951-ben visszatért a Vígszínházhoz (akkor nevén a Magyar Néphadsereg Színháza), amelynek haláláig tagja is maradt. 1960-ban Pavel Kohout Ilyen nagy szerelem című drámájának miskolci próbáin találkozott Latinovits Zoltánnal, akivel egymásba szerettek, és a férfi haláláig együtt is éltek. Ahogy Ruttkai Éva egy késői visszaemlékezésében elmondta:

„Téptük egymást, de mi értettük egymást legjobban. Amit én csináltam, senki nem tudta úgy szeretni, mint ő…”

Latinovits és Ruttkai

Az esküvő-trend így írta le megismerkedésük történetét: A 33 éves Ruttkai Éva már befutott színésznő volt első találkozásuk idején. Férjes asszony, Gábor Miklós legendás színész oldalán és egy hétéves kislány anyukája. 1960 őszén Miskolcra vonatozott, az este fél nyolckor kezdődő próbára, miután elfogadta Pavel Kohut Ilyen nagy szerelem című drámájának főszerepét egy akkor még ismeretlen férfiszínész mellett.

A 29 éves Latinovits Zoltánnal aztán azonnal igaz lett rájuk a próbált darab címe. A színésznő nem kis unszolásra próba után elfogadta a sarki kiskocsmába szóló meghívást a kis vidéki színésztől, de másnap hajnalig sétálgattak az utcákon, nem tudtak elszakadni sehogy sem.

A reggeli vonat

Reggel a színésznő mégis fölszállt a Budapestre tartó vonatra, és próbálta elfelejteni a történteket. Csakhogy amikor elindult a vonat, Latinovits hirtelen beszállt a fülkéjébe csapzottan és ziláltan.
A színész sírt, térdre borulva könyörgött, de a színésznő még mindig nem vette komolyan. Tetszett neki, szimpatikusnak találta, de ekkor még nem érezte úgy, hogy viszont tudná szeretni, és a fiatal kollégája érzéseiben nem tudott igazán hinni. Arra kérte Latinovitsot, szálljon le, és még pénzt is adott neki, hogy vissza tudjon utazni. Ruttkai Éva az ablakon át nézte, hogy a férfi hunyorogva áll a hatvani állomás peronján, és zavartan keresi a visszafelé induló vonatot.

“Ez az a pillanat, amibe még mindig belesajog a szívem: az a hunyorgás, ez a riadtság… ez volt az a pillanat, amikor egyszer csak halálosan beleszerettem.”

-mesélte a színésznő később. Ruttkai Éva elvált férjétől, és összeköltözött Latinovits Zoltánnal. Közös életükben volt, hogy egyszerre gyűlölték és szerették egynmást, de elszakadni soha nem tudtak, eltéphetetlen volt a kötelék kettejük között – csak a halál tudta elválasztani őket.

Alázat és elvhűség jellemezte – 92 éves lenne Latinovits Zoltán, a Színészkirály

Az 1980-as években agyvérzést kapott, mely után egyik karja lebénult. 1984-ben mellrákot diagnosztizáltak Ruttkai Évánál.

Utolsó premierje a Vigadó kamaratermében volt Bellon Gyöngéd kötelék című darabjában 1986. április 24-én. Szeptember 27-én hunyt el, október 9-én a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Ez a legnépszerűbb hazai karácsonyi sláger

nyugdijaspeti

Ingyen nézhetjük meg ezeket a filmeket a legendás 6-3 emlékére

nyugdijaspeti

A sikeres életmentés után hazaérkeztek a magyar barlangi mentők Törökországból

nyugdijaspeti