Image default

Ezt teszi a Honvédség adventkor az idősekért

Idén is elindította adventi telefonos akcióját a Magyar Honvédség. Az ünnepek közeledtével nyugállományú katonákat, honvédségi nyugdíjasokat és hadiözvegyeket hívnak fel az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának (MH KIKNYP) munkatársai. Ezzel is éreztetve, hogy számíthatnak a honvédség nagy családjára. Ezt a szervezet humángondoskodási főtisztje közölte a MH KIKNYP Facebook-oldalán megjelent interjúban.

Mészáros Károly őrnagy, (fotó: MH KIKNYP)

Mészáros Károly őrnagy az interjúban arról beszélt: mintegy 27 ezer nyugállományú katonáról, honvédségi nyugdíjasról (akik civilként dolgoztak a honvédségnél), hadiözvegyekről, árvákról, egykor balesetet szenvedett hadkötelesekről és rehabilitált katonákról gondoskodnak. Ennek része a személyes kapcsolattartás is. Idén novemberig több mint ötezer ilyen látogatásuk volt országszerte.

(fotó: MH KIKNYP)

Az őrnagy elmondta azt is, hogy idén is elindították telefonos adventi akciójukat. A  koronavírus-járvány idején nem volt lehetőség a személyes látogatásokra, de fontosnak tartották a kapcsolattartást, mert éppen az idősebb korosztálynál a legnagyobb az elmagányosodás veszélye. “Nekünk segítenünk kell, hogy ők is a nagy családunk, a Magyar Honvédség tagjának érezhessék magukat”. Ezért a koronavírus-járvány idején telefonos kampányokat szerveztek a húsvéti és az adventi ünnepkörre, és a két év alatt 2020-21-ben körülbelül 20 ezer telefonos beszélgetésük volt. Több alkalommal ők értesítették a szociális ellátókat, ha valaki hozzátartozók hiányában ellátatlanul maradt.

Beszámolt arról, hogy a látogatásokhoz hasonlóan a hívásokat is nagy örömmel fogadták az érintettek. Volt, aki külön kérte, hogy gyakrabban keressék. Sok esetben gyakorlati segítséget is tudnak nyújtani – mondta -, volt, hogy egy hívás során indult el a segélykérelmezési folyamat.

(fotó: MH KIKNYP)

A mostani telefonos akcióban is kiemelt figyelmet fordítanak az egyedülálló idősekre.

Úgy fogalmazott: “mint minden évben, idén is próbálunk egy kis mosolyt csalni az arcokra”, kiemelve,

ha valaki szeretné, hogy felhívják az adventi telefonos akcióban, jelezheti ezt a humángondoskodási ügyfélszolgálatokon.

Mészáros Károly szólt arról is, a telefonos kapcsolattartás a mindennapokban is létezik, sokan el is várják, és idén a telefonos ügyfélforgalmuk elérte a 38 ezret.

A Magyar Honvédség szociális gondoskodási rendszere egyedülálló

Ha valaki olyan rendkívüli élethelyzetbe kerül, hogy sem maga, sem a család nem tudja megoldani a problémát, ott a Magyar Honvédség, illetve a Honvédelmi Minisztérium próbál segíteni.

A kegyeleti végtisztességhez is megadnak mindenfajta támogatást, beleértve a méltó búcsúztatást és a jelentős hozzájárulást a kegyeleti költségekhez. Az elhunyt katonákat megilleti a katonai tiszteletadással történő temetés, a kegyeleti támogatás, amely fedezi a temetési költségek jelentős részét. A honvédségi nyugdíjasokat – akiknek legalább 20 év honvédelmi munkaviszonyuk volt – szintén megilleti a kegyeleti támogatás, továbbá a tábori lelkészet által történő búcsúztatás.

(fotó: MH KIKNYP)

Az özvegyeket, árvákat is segíti a honvédség például egészségügyi ellátással, rekreációs és segélyezési lehetőségekkel. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség idén is megrendezi az árvák karácsonyát, ahol a szolgálatuk során életüket vesztett, hazájukért életüket áldozó katonák gyermekeivel és hozzátartozóikkal a család ünnepén a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke töltenek együtt egy délelőttöt. A rendezvényre a Magyar Honvédség főparancsnoka, Novák Katalin köztársági elnök várja a különleges vendégeket a Sándor-palotába – ismertette Mészáros Károly.

MTI – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Hamarosan újabb gyöngyszem nyeri vissza eredeti szépségét

nyugdijaspeti

Marad a vénasszonyok nyara – ilyen idő vár ránk ezen a héten

nyugdijaspeti

Ezt a postai áremelést mindenki megérzi

nyugdijaspeti