Image default

Nostradamus szerint szörnyű évünk lesz 2024-ben

Ha azt akarod, hogy halálod után évszázadokkal is emlékezzenek rád, nem kell nagyszerű művészeteti alkotásokat alkotnod, vagy a tudományhoz jelentősen hozzájárulnod. Elég annyit tenned, hogy jóslatokat írsz a jövőre nézve. Legalábbis így volt ezzel Nostradamus.

Közeledve az év végéhez itt az ideje, hogy konzultáljunk mindenki kedvenc 16. századi látnokával, és megtudjuk, mi vár ránk az elkövetkező hónapokban. És persze, az öreg Michel de Nostredame (mert hogy ez a születési neve) megjósolta, hogy a világ 1999-ben véget ér, de a biztonság kedvéért még 2024-re is tartogatott néhány lapot a tarsolyában.

A Kínával vívott háborútól kezdve, egy pápaválasztáson át Nagy-Britannia frissen koronázott királyának megfosztásáig, úgy tűnik, ez egy akciódús év lesz.

Századok vagy Próféciák?

Kezdjük azzal, hogy a legendás francia asztrológus nem valamiféle pontos naptárral állt elő a közelgő eseményekről. A neki tulajdonított “jóslatok” inkább csak a “Századok” című, -amit tulajdonképpen mindenki Próféciák néven ismer- 1555-ben megjelent könyvében szereplő versek értelmezései.

Nostradamus jóslatait 1110 négysoros versszakra (quatrains-ra) osztja fel. Ezek tizenkét, néha csonka száz-versszakost (centuries-t) alkotnak. Kiegészítik még a havi jóslások (presages) és ötvennyolc hatsoros versszak (sixtains). Önkényes Nostradamus művét magyarra “Századok” címen lefordítani. A centuriák ugyan római századok voltak, de a “centuries” kifejezés itt a versrendszerre vonatkozik. Félreértésre adhat alkalmat az efféle fordítás azért is, mert a jóslatok több mint tizenkét évszázadra szólnak. Így írt Vághidi Ferenc az 1940-ben megjelent Nostradamus élete és jövendölései a XX. századra c. művében.

Ezeket évszázadokon át végtelenül újraolvasták és újraértelmezték, és olvasók nemzedékei hitték, hogy Nostradamus a londoni világégéstől kezdve a hirosimai és nagaszaki nukleáris pusztításig mindent megjósolt. De milyen nyomokat adott a közelmúltra és a közeljövőre vonatkozóan?

Miben volt igaza 2022 és 2023 kapcsán?

A világot az utóbbi időben szeizmikus gazdasági változások rázzák meg, a megélhetési költségek emelkedése az élelmiszerektől az üzemanyagig mindent érint. Nostradamus úgy tűnt, hogy ezt előre látta a következő komor jóslatával:

“Olyan magasra emelkedik majd a búzakévék ára,

Hogy az ember megeszi majd embertársait”.

Szerencsére ez a jóslat pusztán metaforikus maradt, de mindenképpen utal a mindennapi pénzügyi nehézségekre, amelyeket a közelmúltban éreztünk, és a tavalyi szalagcímek arról szóltak, hogy az alacsony jövedelmű emberek közül sokaknak az “evés és a fűtés” között kellett dönteniük.

Éghajlati katasztrófa 2024-ben?

Nincs szükségünk Nostradamusra ahhoz, hogy megtudjuk, hogy az éghajlati káosz már javában zajlik, hiszen idén már sokan számoltak be heves viharokról, erdőtüzekről és az egekbe szökő hőmérsékletről. Ami azonban érdekes, az az, hogy a jelek szerint ő már évszázadokkal ezelőtt előre látta ezeket az apokaliptikus eseményeket.

“A száraz föld jobban kiszárad,
és nagy árvizek lesznek, ha meglátják.”

Másutt “nagyon nagy éhínségre figyelmeztet a dögvészes hullámok miatt”, ez utóbbi kifejezés valószínűleg a szökőárakra utal, amelyek tönkreteszik a mezőgazdaságot, és lehetővé teszik a betegségek és az éhínség elhatalmasodását.

Ha ezek a víziók pontosak, akkor 2024-ben még katasztrofálisabb éghajlati eseményeknek nézhetünk elébe, mint amitől sokan már most is tartanak.

Háborút víziónál Kínával Nostradamus 2024-ben

Újságírók, közgazdászok és geopolitikai szakértők egész tanulmányokat írtak Kína globális hatalommá válásáról, és arról, hogy ez alapvetően átrendezi a világ erőviszonyait. Sokan ennél is tovább mentek, és nyíltan kijelentették, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti rivalizálás egy új hidegháborúval ér fel.

Természetesen, akárcsak a Szovjetunió idején, a Kínával vívott hidegháború a “forró háború” szörnyű következményeit hordozza magában. És van néhány sor Nostradamus részéről, amely rövidesen erre az eshetőségre utalhat.

Egy négysorosban, amely egy “harc és tengeri csata” látomásával kezdődik, azt írja, hogy

“a vörös ellenfél sápadt lesz a félelemtől,  rettegésben tartva a nagy óceánt”.

A “vörös ellenfél” a kommunista Kínára utal? És utalhat-e a négysoros többi része egy tengeri összecsapásra? Túlságosan könnyen elképzelhető, hogy a kínai haditengerészet és a NATO tagjai között véletlenül összetűzés alakul ki, ami diplomáciai incidenst – vagy még rosszabbat – vált ki. Tekintettel arra, hogy Kína büszkélkedhet a világ legnagyobb haditengerészetével, bármi lehetséges.

Harry herceg lesz az új király?

Mario Reading, a bestseller Nostradamus-kutató még a 2000-es évek közepén megjelent könyvében azt állította, hogy Nostradamus megjósolta II. Erzsébet királynő halálát a 2022-es évre. Bár ez valóban bekövetkezett, ez valószínűleg inkább Reading látnoki képességét bizonyítja, mint Nostradamusét, mivel a négysorosokban kevés olyan dolog van, amit valóban úgy lehetne értelmezni, hogy a királynő halálára utal.

Ennek ellenére Nostradamus a X. század 22. versében utal valakire, akit “a szigetek királyának” nevez, aki vitatott váláson ment keresztül, és akit “erőszakkal elűznek”. Ráadásul a helyére egy olyan személy lép, “akinek nem lesz királyi jegye”.

“A szigetek királyát erőszakkal elűzik,
Helyette olyat tegyünk, akinek nem lesz királyi jegye”

Reading elemzése szerint ez arra utal, hogy III. Károly király kénytelen lesz lemondani, mert “állandó támadások érik mind őt, mind második feleségét”, és Harry – az a férfi, akinek “nincs királyi jegye” – kapja meg a koronát Vilmossal szemben.

Ez nagyon valószínűtlennek tűnhet, különösen, ha figyelembe vesszük mindazt, ami Harryvel kapcsolatban történt, mióta Reading megírta a könyvét, de tagadhatatlan, hogy Nostradamus szavai valóban valamiféle tumultusra utalnak az új királlyal kapcsolatban.

Nostradamus szerint új pápa lesz 2024-ben?

Ferenc pápa 2024-ben betölti a 88. évét és az utóbbi időben egészségügyi problémákkal küzdött. Lehet, hogy változás van készülőben a Szentszék élén? Nostradamus egy négysorosban egyenesen ezzel a témával foglalkozik, és ez nem sok jót ígér a katolikus egyház számára.

“A nagyon öreg pontifex halála által

Egy jó korú római lesz megválasztva”

– írja. Bár egy fiatalabb, életerős pápa érkezése jó dolognak hangozhat, de Nostradamus rögtön azzal folytatja, hogy az új vezető “meggyengíti a székét”, és hogy sokáig lesz pápa.

A “gyengíteni” pontos jelentése természetesen vitatható. Vajon úgy érti, hogy az egyház befolyása valahogyan csökkenni fog, vagy valami nagyobb botrány van készülőben? Az idő majd megmondja, de ha Nostradamusnak van valami jele, akkor a 2020-as évek továbbra is a közmondásos “érdekes időket” hozzák mindannyiunk számára.

Ajánlásunk 2024-re? Nézzünk előre, ne hátrafelé: saját magunknak kell megterveznünk a jövőnket, nem pedig arra hagyatkoznunk, hogy valaki rég halott lefektesse nekünk.

Sky History – Euronews – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

121 éve született a nagy nevettető Latabár Kálmán

nyugdijaspeti

Isten éltesse a 70 éves Mocsai Lajost, minden idők legsikeresebb kézi kapitányát

nyugdijaspeti

Öregedést gátló gyógynövények – Hogyan tudjuk lassítani az öregedést?

nyugdijaspeti