Image default

Hungarikum lett a lángos és a székelykapu

Lángossal és székelykapuval bővült a Hungarikumok listája, a zselici hársméz és a bokortanya viszont bekerült a Magyar Értéktárba.

A lángos készítésének hagyománya szorosan összefügg a kenyérsütés tradíciójával. A tökéletes lángos közepes vastagságú, nem túl olajos, belül puha, kívül roppanós. Hagyományosan a lángost reszelt sajttal, tejföllel, ízlés szerint fokhagymával megkenve fogyasztják, mára az édes és sós feltétek legkülönbözőbb fajtáiból választhatunk.

A székelykapu egy olyan jellegzetes ácstechnikával készült fedeles nagykapu típus, amely a középkori város-, vár- és udvarházkapukból alakult ki. A 17. századtól a székelyföldi kaputípus egyre élesebben elkülönült faragott díszítményeivel és a kiskapu fölötti úgynevezett kaputükör igényes dekorálásával a más vidékek kötött nagykapuitól, Székelyföld igazi látványosságává, kulturális relikviájává vált.

Bokortanya és hársméz

A Magyar Értéktár egy sajátos szerkezetű tanyatípussal, a bokortanyákkal bővült. Az országban egyedülálló bokortanyás településszerkezet a 18. század közepétől a Nyírségben alakult ki. Az itt élők a lakott helyektől távol eső földek műveléséhez alakítottak ki lakó- és gazdasági épületeket, és egyéb létesítményeket az állattenyésztéshez.

Bekerült a Magyar Értéktárba a zselici hársméz, amely egy olyan különleges fajtaméz, amelyet évszázadok óta termelnek a Somogy vármegyei őshonos hárserdőkben. Több ezer méhcsalád szorgoskodik a Zselicben, mert az ország minden részéből vándorolnak ide a méhészek a hársfa virágzása idején.

A Hungarikum Bizottság döntésével 89-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 152 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Hungarikum is van az Ország Tortájában

Korábban a Nyugdíjasbarát is beszámolt, hogy 2023-ban a Levendula és Kert Cukrászda nyerte el az Ország Tortája elismerést. A 2011 óta megrendezett megmérettetésen a Magyar Cukrász Ipartestület a nemzetközi trendeket megtörve, a magyar hagyományok felé irányította a versenyt. A hungarikumokból és nemzeti értékekből összeállított alapanyagkosárból minimum egyet fel kellett használniuk a nevezőknek. A nyertes kreációnál, a Spicces füge respektusnál a jó minőségű tokaji aszú köszön vissza.

Agrárminisztérium – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Ingyen nézhetjük meg ezeket a filmeket a legendás 6-3 emlékére

nyugdijaspeti

Mentők: egyre több embert sikerül megmenteni

nyugdijaspeti

Tavaszi ébredés: sétálj a virágba borult Budapest legszebb helyein!

nyugdijaspeti