Image default

Hózáporra is számíthatunk a hétvégén

Az átvonuló hidegfront mögött északias áramlással érkezik a hideg, sarkvidéki eredetű levegő térségünk fölé. Így az eső mellett már a havas eső, illetve a havazás is szerepelni fog prognózisban. De hogy mennyi megmaradó hórétegre számíthatunk?

Jelen pillanatban egy hidegfront uralja a térséget, amely épp most vonul át országunk fölött, és hamarosan dél-kelet felé elhagyja térségünket. Mögötte pedig északias áramlással tódul be a hideg sarkvidéki eredetű levegő a Kárpát-medencébe, és ez bizony egész hétvégén így lesz. Hideg, hűvös időre számíthatunk tehát.

Az előttünk álló éjszaka a front felhőzete fokozatosan majd a déli, illetve a keleti vármegyék fölé vonul át, oda korlátozódik a felhős idő. Mögötte pedig egyre nagyobb területen szakadozik, csökken a felhőzet. Helyenként számíthatunk vegyes halmazállapotú csapadékra, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pedig -5 és +2 fok között alakul. A tartósan felhős déli területeken számíthatunk magasabb értékekre.

Szombaton aztán a déli, illetve dél-keleti határ közelében még továbbra is előfordulhatnak tartósabban felhős körzetek. Itt csak kevesebb napsütés valószínű, az ország nagy részén azonban több órára kisüt a nap.

Változóan felhős, felhőátvonulásos idő valószínű. Elszórtan fordulhat elő vegyes halmazállapotú záporos jellegű csapadék.

Napközben még inkább záporok valószínűek, majd késő délutántól estétől egyre nagyobb esélye van arra, hogy hózápor legyen.

Elsősorban a Miskolc – Szeged vonal széles sávjában lehetnek hózáporok, itt ugyanis egy összeáramlási zóna alakul ki, ebből akár lehet megmaradó hóréteg is.

Vasárnapra virradóan az Alpokalja térségét érheti még el csapadék, itt is előfordulhat megmaradó hó.

Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között alakul. Valamint érdemes a szelet is említeni, ugyanis a Dunántúlon nagy területen megerősödik, néhol viharossá fokozódik az északias légmozgás. A Dunától keletre azonban nem kell erős szélre sem számítani.

A következő napokban is velünk marad a hideg idő, az éjszakák, azok általában fagypont alatti hőmérséklettel rendelkeznek majd. Még napközben is viszonylag hűvös idő várható, alig megy 0 fok fölé a hőmérséklet.

Aztán kedden érkezik majd egy mediterrán ciklon, ennek hatására az ország nagyobb részén enyhülés várható, de elsősorban az Északi-középhegység térségében továbbra is hűvös marad az idő. Így itt megvan esély arra, hogy nem eső, hanem hó formájában érkezik a keddi csapadék. Ám azt is hozzá kell tenni, hogy mivel mediterrán ciklonról van szó, ez egyelőre eléggé bizonytalan.

Met.hu nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

“A családi fészek nem temető” – erős hangvételű közleményt adtak ki a temetkezési szervezetek

nyugdijaspeti

Ezek a leggyakoribb hibák, amiket elkövetünk az almáspite sütésekor

nyugdijaspeti

Alig három hétig látható már csak a népszerű kiállítás

nyugdijaspeti